Hlavní obsah

Středočeská ODS chce jednání o menšinové vládě bez VV

Právo, Lukáš Bek

Premiér a šéf ODS Petr Nečas čelí tlaku části své strany, která žádá odchod Věcí veřejných z vlády. Vlivný středočeský region v pondělí dokonce předsedu vlády vyzval k jednání o menšinovém kabinetu pouze s TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Stranické vedení chce však koalici ještě dát šanci s tím, že nejdřív je třeba přijmout reformy a pak přijdou na řadu personální změny v kabinetu. To je přitom přesný opak toho, co chtějí VV prosadit hned na středečním jednání K9. Na základě usnesení konference VV žádají „důstojné zastoupení“ čtyřmi vládními křesly.

Pondělnímu usnesení středočeské regionální rady ODS předcházela výzva bývalého předsedy poslanců a středočeského poslance Petra Tluchoře.

V ostrém dopise, který rozeslal stranickému vedení a poslancům ODS, označil véčka za pseudodemokratickou pokryteckou sektu, s níž se občanští demokraté musejí rozejít. Nečas následně Tluchoře zchladil, když mu připomněl, že sám trojkoaliční projekt v dubnu podpořil.

Středočeská ODS se usnesla, že skandály véček diskreditují vládu, ale narušují i důvěru občanů v demokracii a reformu veřejných financí. Regionální ODS také podle ČTK poděkovala Tluchořovi nejen za jeho práci v čele klubu, ale zejména „za důslednou obhajobu zájmů ODS v rámci koaličních jednání“.

„Bács je proti VV ze skautské kroniky“

Tluchořův dopis, na nějž upozornil server Aktuálně.cz, se nesl v duchu silných slov. Na adresu véček se vyjadřoval podobně jako jeho politický spojenec, expremiér Mirek Topolánek.

Tluchoř napsal: „Jsou pseudomoralistickou, pokryteckou sektou, která svůj úspěch založila na tom, že označila ODS za ‚politického dinosaura‘, za čisté zlo, a nechce se tohoto paradigmatu vzdát.“

Véčka prý nehodlají vysvětlit ani jedinou ze svých afér, „z nichž každá dosahuje rozměrů, proti nimž je příběh Lájose Bácse historkou ze skautské kroniky“, srovnal Tluchoř VV se sponzorskými skandály ODS z konce 90. let.

Nečas na dotaz Práva reagoval, že ODS je otevřenou stranou, kde má každý právo vyjádřit svůj názor. „Mohu také konstatovat, že pan kolega Tluchoř jako předseda poslaneckého klubu ODS, jako člen grémia v době, kdy jím byl, při dubnových jednáních jednoznačně podpořil a jednoznačně se ztotožnil se stávajícím projektem. To znamená včetně účasti Věcí veřejných ve vládě,“ řekl Nečas.

Tluchoře poslanci ODS ze svého čela sesadili poté, co se z nahrávek ukázalo, že spolupracoval s Kristýnou Kočí na přípravě puče u Věcí veřejných.

Výkonná rada ODS v pondělí vyzvala k rychlému dokončení koaličních jednání o reformách. Prioritou je podle vedení strany právě program zakotvený v koaliční smlouvě.

„Debatu o personálním složení vlády není možné předřazovat před shodou na klíčových reformách,“ citoval z usnesení Nečas.

Předseda pražské ODS, poslanec Boris Šťastný s názory Tluchoře a středočeské ODS nesouhlasí. „Z mého pohledu jde o možný legitimní postoj, který zjevně reprezentuje určité názorové křídlo uvnitř ODS. Nicméně s tímto postojem nesouhlasím, neboť ho v tuto chvíli pokládám za házení klacků pod nohy premiérovi Nečasovi,“ řekl Šťastný Právu.

Od navrhovatelů takových variant by podle něj mělo také zaznít, kdo by menšinovou vládu ODS a TOP 09 podporoval. „V tuto chvíli žádné podporovatele takového modelu nevidím,“ dodal Šťastný.

Vidím: Véčka už mi lezou krkem

Podle středočeského poslance ODS Jana Vidíma je řešení sporu s véčky na debatu výkonné rady. „To, co předvedli teď o víkendu, to je samozřejmě věc, na kterou zírám s vytřeštěnýma očima a s otevřenou pusou,“ komentoval na dotaz Práva víkendovou konferenci VV.

Poslanec si myslí, že podobný názor má čím dál víc lidí v ODS. Véčka podle něj místo elementární pokory a snahy o nalezení dohody jdou cestou neustálých útoků na koaliční partnery. „Musím říct, že mně lezou krkem čím dál tím víc,“ dodal Vidím.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka v pondělí odmítl spekulace, podle nichž se Nečas chystá z vlády odvolat ministry životního prostředí a zemědělství Tomáše Chalupu a Ivana Fuksu (oba ODS). „Dneska jsme opakovaně – jak na grémiu, tak na výkonné radě – byli premiérem a předsedou ODS ujištěni, že o tom ani vteřinu takhle neuvažoval,“ uvedl v Radiožurnálu. Právě mimo jiné Fuksův odchod žádají véčka.

Europoslanec a člen vedení ODS Jan Zahradil zmínil, že Tluchoře nikdo ve straně nebude umlčovat, na druhé straně návrh na rozchod s véčky není teď „oficiální linií politiky ODS“.

Ministr financí Miroslav Kalousek na dotaz Práva řekl: „Nechci vstupovat do vnitrostranické diskuze ODS, ať si středočeská ODS říká, co chce. Mě zajímá, jak mluví celostátní vedení strany.“

Šéf poslanců TOP 09 a starostů Petr Gazdík soudí: „Zjistili jsme, že koaliční vládnutí s Věcmi veřejnými je těžké. Ale je těžké vládnout i bez nich.“

První místopředsedkyně VV Karolína Peake pro Právo poznamenala: „Z práce ve Sněmovně jsem pochopila, že to není jen strana kmotrů, ale i řada slušných lidí, se kterými je možné spolupracovat. Bohužel Tluchoře za jednoho z nich nepovažuji.“

Reklama

Výběr článků

Načítám