Hlavní obsah

U ústní části maturity propadlo 6,5 procenta studentů

– Praha • Aktualizováno

Ústní část státní maturity nezvládlo 6,5 procenta studentů, ke státní zkoušce navíc nebylo připuštěno 10,9 procenta žáků. Celkem tedy certifikát nezíská 17,4 procenta uchazečů. Oznámil to v pondělí ministr školství Josef Dobeš (VV). Loni nebylo k ústní zkoušce připuštěna asi tři procenta studentů.

Anketa se studenty obchodní akademie po testovací maturitěVideo: Novinky

 
Článek

Podle Dobeše budou mít ředitelé škol k dispozici opravené testy do 15. září. Ministr si s šéfem Cermatu Pavlem Zeleným pochvalovali, že maturity proběhly hladce. Podle nich nedošlo k žádnému úniku otázek.

„Nebyl narušen žádný systém s výjimkou hackerského útoku, který byl už v médiích popsán. Neohrožuje ale chod maturitní zkoušky,“ poznamenal Zelený. Dobeš vysvětlil, že hackeři se v tomto případě snažili marně, jelikož elektronická verze maturity nebyla na stránkách www.novamaturita.cz k dispozici.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ředitel školy Roman Jireš Obchodní akademie v Ústí nad Labem uvedl, že státní maturity probíhají bez větších komplikací, kantorům je ale ztěžuje přílišná byrokracie.

Připustil ovšem, že maturity v současné podobě velmi zatěžují ředitele škol a učitele a je třeba pomýšlet na jejich elektronizaci. „Měli bychom jít moderní cestou. Do budoucna bychom měli risknout hackery, pořádně zabezpečit síť, a ulevit tak učitelům a ředitelům,“ řekl Dobeš.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Písemná část maturit začala testem z českého jazyka také na Obchodní akademii a jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky v Ústí nad Labem. Do lavic tam krátce před půl devátou usedlo v pěti třídách zhruba 120 studentů.

Problémy s dopravou v Ostravě, kde se chystá ve středu stávka, by prý neměly místní písemné maturitní zkoušky ohrozit. MHD bude podle Dobeše jezdit na víkendový provoz, tudíž si budou muset studenti jen přivstat.

Ministr na tiskové konferenci rovněž poděkoval pracovníkům společností Cermat a Stahl, kteří minulou neděli převáželi maturitní otázky a na D1 byli svědky nehody. Podle Dobeše vyprostili z havarovaného automobilu řidičku a dvě malé děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobeš chce od roku 2015 maturity elektronicky

Od roku 2015 by se státní maturity mohly skládat elektronicky. Výrazně by se tím snížila administrativa a s ní spojené náklady škol. V úterý to uvedl ministr...

Stávka v Ostravě ohrozí státní maturity

Ostravští maturanti se bojí, že kvůli avizované středeční stávce zaměstnanců Dopravního podniku Ostrava (DPO) nedorazí včas ke státní maturitě a budou ji muset...

Výběr článků

Načítám