Hlavní obsah

V Ústeckém kraji si pacienti počkají na operace déle

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

V pěti největších nemocnicích v Ústeckém kraji, spadajících pod společnost Krajská zdravotní, budou lidé déle čekat na plánované operace. Důvodem omezení rozsahu poskytované neakutní péče je letošní nedostatek peněz způsobený nižšími platbami od pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle vedení Krajské zdravotní si letos pojišťovny objednaly menší rozsah zdravotní péče, srovnatelný s rokem 2009, a peníze na některé výkony už docházejí.

„Tento rozsah péče a s tím spojené poskytnuté finanční prostředky jsou zcela nedostačující pro zajištění řádného a plynulého chodu našich zdravotnických zařízení,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Právě kvůli nedostatku peněz čekací doby na operace porostou. „Naše společnost je nucena přistoupit k nezbytným krokům, kdy neakutní a život neohrožující vyšetření a zákroky budou přesouvány na dobu pozdější,“ dodal Vondra s tím, že v žádném případě se opatření netýkají ošetřování akutních pacientů.

Pokud by se pojišťovny rozhodly navýšit objednanou péči a poslaly nějaké peníze navíc, Krajská zdravotní je připravena péči poskytovat bez jakéhokoliv omezení.

Pacient si počká na operaci až čtyři roky

Již v polovině dubna vedení Krajské zdravotní oznámilo, že počet hospitalizací budou muset nemocnice v Ústí, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově snížit na 94 procent proti roku 2009, počet ambulantních ošetření proti stejnému roku na 95 procent. V konkrétních číslech je Krajská zdravotní letos nucena provést o 6504 méně hospitalizací než loni, ambulantních ošetření má být proti loňsku o 49 511 méně.

Na některé operace se čeká i tři roky, nyní to může klidně být i o rok déle. Nemocnice na začátku června zastaví například operace totálních endoprotéz. Někteří lidé se už proti tomu bouří, vedení společnosti je odkazuje na zdravotní pojišťovny. Operace musí společnost, která poskytuje 70 procent zdravotní péče v kraji, odsouvat, aby měla na akutní zákroky.

Kvůli nižším úhradám od pojišťoven přijde Krajská zdravotní letos o zhruba 180 miliónů korun. Předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda (ČSSD) už dříve řekl, že by mělo ministerstvo nebo zdravotnické pojišťovny platnou úhradovou vyhlášku upravit.

„Propad 180 miliónů korun je nepříjemný, ale důležitější je dopad na lidi. Ti by měli vědět, co musíme dělat na základě nařízení někoho z Prahy,“ řekl Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám