Hlavní obsah

Zestátněme anonymní akcie, navrhuje dravec VV Jarolím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nových místopředsedů VV vzbudil značnou odezvu ohlas projev teplického zastupitele Tomáše Jarolíma. „Nový dravec“ véček, jak ho pojmenoval poslanec Vít Bárta, přišel s neotřelým návrhem – zestátnit anonymní akcie.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Místopředseda VV Tomáš Jarolím

Článek

„Zrušme akcie na doručitele, a pokud by se k nim do roka nepřihlásil vlastník, propadly by státu,“ navrhl v sobotu Jarolím. K debatě o zrušení netransparentních akcií na doručitele vyzvalo nedávno vedení VV i koaliční partnery.

Ostatní místopředsedové VV vybízeli spíše k sebereflexi po řadě kauz a skandálů, které se objevily v médiích. První místopředsedkyně Karolína Peake upozornila na to, že VV se nepodařilo řadu svých úspěchů mediálně prodat. „Pronásledují nás skandály, jakkoli jsou živené politickou konkurencí, ale můžeme si za ně my sami,“ přiznala.

Podle Peake jsou véčka „nechtěným dítětem politické scény“, jelikož trvají na protikorupčním programu a obrušují pravicové hrany vládních reforem.

Neveřejné praní špinavého prádla

Poslanec a místopředseda VV Milan Šťovíček také prohlásil, že vina leží i na straně VV, jelikož si strana vytváří pověst sama. „Musíme být čitelní a důvěryhodní,“ vyzval.

„Praní špinavého prádla“ bylo věnováno sobotní dopoledne, které bylo pro média a veřejnost uzavřené. Šéf VV Radek John náladu popsal jako bojovnou a jednotící, podle informací Práva si však delegáti vyříkávali i kauzy týkající se financování či roli Víta Bárty.

Například místopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio varoval, že VV jsou v médiích vnímány jako podivná sekta řízená Bártou, a pokud se nevyřeší skandály, tak budou pozitivní kroky přehlíženy.

Bártovi vytkl, že stáhl svou kandidaturu na předsedu, podle Paggia se tím mohl vyčistit vzduch. „Chci, aby Bárta měl jasně stanovené mantinely, nesmí být sebemenší pochyby, že stranu řídí řádně zvolené předsednictvo,“ prohlásil s tím, že je třeba prosazovat klidná řešení, nikoli ultimáta.

„Nedodržujeme slovo“

Kritika vedení přišla i z místních organizací. „Naše velká slabina se nachází v nedodržování vyřčených slov,“ uvedl znojemský člen VV Jan Blažek. Podle něj VV nedodržely ultimáta, že pokud bude Renata Vesecká ve funkci nejvyšší státní zástupkyně do konce roku, odejdou z vlády, či že odmítají spolupráci s dinosaury typu Miroslava Kalouska (TOP 09).

Vedení kritizoval i za to, že v loňských komunálních volbách upřednostňovalo Prahu před regiony, a za neschopnost mediální prezentace.

Delegáti v neděli drtivě přijali usnesení proti hazardu, které předložil poslanec Josef Novotný. VV mají usilovat o to, aby celkové zdanění hazardu bylo nejméně deset miliard, z toho by do státního rozpočtu mělo jít minimálně šest miliard.

Změny regulí

VV také chtějí, aby obcím bylo umožněno regulovat veškerý „bednový“ hazard a aby nebylo možné hrát po telefonu. Delegáti konference schválili změnu stanov 197 hlasy ze 199. Registrovaní příznivci, tzv. véčkaři, jichž je zhruba 17 500, budou mít mnohem menší vliv než dosud: budou rozhodovat jen o krajských lídrech kandidátek a předsedovi, nikoli o komunálních kandidátkách.

Změní se systém dosud závazných internetových referend: ta již nebudou závazná jako dosud, ale budou mít jen poradní hlas.

„Jestli se strana rozhodne od doporučení odklonit, bude muset jasně zdůvodnit, proč tak učinila,“ podotkla Peake, která vedla skupinu zabývající se změnou stanov. Závazné referendum však bude moci vyhlásit širší vedení, tzv. grémium.

Rozhovor s Tomášem Jarolímem
Bárta vás označil za nového dravce, mluví se o vás jako o nové hvězdě. Řekl jste, že by šlo uvažovat o zestátnění anonymních akcií. Chcete být provokatérem VV?
V žádném případě. Nechtěl bych, aby to bylo o slovech, ale o činech. Chápu, že jsem nová tvář a že lidé chtějí znát mé názory, ale byl bych rád, kdybych se mohl prezentovat jen tím, že řeknu, co jsem našel. Chtěl bych se zaměřit na boj s korupcí. Nová hvězda může být stálicí, nebo rychle zapadnout. Akcie na doručitele jsem uvedl v projevu jako nadsázku, že se kradly strašné peníze. A ty jsou přikrytým systémem a jeho součástí jsou akcie na doručitele. Myšlenka byla jednoduchá: pojďme debatovat, zda tento institut nejde zrušit, a pokusit se vrátit to, co bylo ukradeno. Neříkám všechny akcie na doručitele, ale u všech, kteří nedokážou prokázat majetek, by tu byla možnost vrátit peníze zpět státu. Lidé, kteří si vydělali peníze, se k nim hrdě hlásí.
Proč říkáte, že se do politiky nehodíte? Jste teplickým zastupitelem, čím jste se živil?
Jediná moje síla je, že jsem nekompromisní, poctivý, rovný, nekličkuji a jsem slušně vychovaný. Jsem původně muzikant, hrát jsem začal od 14 let a jsem zakládající člen hardrockové kapely Motorband. Dělali nám předkapelu např. Kabáti. Vedle toho jsem se učil elektro, ale dělal jsem ochranku, číšníka a nakonec v reklamě a marketingu. Poslední roky se věnuji zejména neziskové organizaci European Initiatory Institute, která kromě obrany práv lidí dělá charitu. Vedl jsem i komunální Teplický kurýr, teď mám vlastní občasník Krajský EX-PRESS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám