Hlavní obsah

V České republice bylo prodáno až 120 kusů nebezpečných španělských okurek

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Do České republiky byly dovezeny španělské okurky, které jsou podezřelé, že způsobily v Německu epidemii krvácivých průjmů vyvolaných enterohemorhagickou bakterií Escherichia coli. Uvedla to v noci na neděli Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ráno její kontroloři navštívili sklad společnosti Country Life na Berounsku. Zjistila, že tyto okurky se prodávaly, na trh se jich mohlo dostat 120 kusů.

Článek

"Podle informací, které mám teď, se na trh mohlo dostat až 120 kusů okurek," uvedl pro novinky Spáčil a dodal: "Část šla na prodejny Country life, kam zbytek, přesně nevíme. Byl vydán zákaz pouštět je do oběhu."

V noční  tiskové zprávě mluvčí SZPI Michal Spáčil uvádí, že dovezeny byly bio-okurky od německého dodavatele.

„Okurky byly dodány české společnosti Country Life s. r.o., Nenačovice, Beroun.  Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska. Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela tuto zprávu před několika minutami od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Z České republiky dosud nebyl hlášen žádný případ nákazy,“ stojí ve zprávě rozeslané krátce před 23. hodinou.

Podle ČTK šla do prodejen firmy Country Life jen část okurek, část šla zřejmě dalším odběratelům.

Inspekce rozhodla okamžitě o podniknutí nezbytných kroků. „Ústřední inspektorát SZPI nařídil na zítřejší (nedělní) ráno mimořádnou kontrolu a odebrání vzorků ve firmě Country Life. Dále vydal pokyn, aby byl pro předmětnou šarži produktu uložen zákaz uvádění do oběhu a pokud se tyto okurky ještě nacházejí v obchodní síti, aby byly okamžitě staženy. SZPI též zkompletuje seznam odběratelů, který poslouží hygienikům pro monitorování nákazové situace.“

"Ihned po obdržení informace o možné kontaminaci okurek z této šarže, v neděli ráno, byly všechny okurky, které se ještě nacházely ve skladech filmy, zajištěny, stejně tak firma okamžitě stáhla okurky ze svých prodejen," uvedla pro ČTK Lubomíra Chlumská z Country Life.

Deset obětí nákazy v Německu

Epidemie bakterií EHEC si v Německu vyžádala už deset obětí, převážně žen. Jen v sobotu byly ohlášeny tři nové oběti. [celá zpráva] O desáté oběti informovalo Německo v neděli.  Odborníci navíc předpokládají, že současná epidemie ještě nedosáhla svého vrcholu. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve Stockholmu označilo nynější epidemii za jednu z největších svého druhu na světě a v Německu vůbec nejhorší v dějinách.

V pátek uvedla Evropská komise, že byly zavřeny dvě farmy v Almerii a Malaze, u nichž panovalo podezření, že odtamtud okurky pocházely. Španělské úřady to v sobotu popřely s tím, že se okurky expedují dále a zabaveny byly jen ty, u nichž bylo podezření na kontaminaci. Španělská vláda uvedla, že neexistuje žádná vazba mezi okurkami a současnou epidemií v Německu.

Ani Spáčil nevyloučil, že ke kontaminaci mohlo dojít až v Německu, k čemuž jsou i jisté indicie: "Španělsko nehlásilo jedinou nákazu. Všichni nakažení jsou ze severu Německa."

Kvůli epidemii prudce propadl v Německu trh s biopotravinami.

Anketa

Omezili jste nákupy zeleniny, zejména okurek, kvůli krvácivým průjmům?
Ano, omezili
58,6 %
Zatím neomezili, ale plánujeme to
7,2 %
Ne
34,2 %
Celkem hlasovalo 17623 čtenářů.

Chronologie krvácivých průjmů způsobených EHEC

  • 10. května – Na severu Německa se začala šířit nebezpečná střevní bakterie EHEC.
  • 21. května – První oběť nákazy V Dolním Sasku zemřela třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy.
  • 24. května – Za dva týdny se v Německu nakazilo EHEC na 460 lidí,  na následky onemocnění zemřela už druhá žena.
  •  25. května –Berlínský mikrobiologický Institut Roberta Kocha vydal varování před konzumací syrových rajčat, salátových okurek a listového salátu ze severu Německa.
  • 26. května – Hamburský hygienický institut oznámil, že zdrojem nákazy jsou salátové okurky ze Španělska. Infekce se již objevila také v Dánsku a ve Švédsku.
  • 27. května – Infekce zabila pět lidí. První případy se objevily v Británii a Nizozemsku u lidí, kteří se vrátili z Německa.
  • 28. května – Počet obětí střevní infekce v Německu vzrostl na devět. Nakažených je tisíc. SZPI oznámil, že podezřelé okurky byly dodány i do ČR.
  • 31. května - První oběť EHEC mimo území Německa; ve Švédsku nákaze podlehla padesátiletá žena. K dalším zemí, kam se bakterie postupně dostala patřily Británie, ČR, Dánsko, Francie, Kanada, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko a USA.
  • 5. června - Německé úřady informovaly, že zdrojem nákazy mohly být v Německu pěstované fazolové výhonky z farmy v dolnosaském Bienenbüttelu. První testy podezření nepotvrdily, ale ukázalo se, že podobná infekce tam nedávno postihla několik zaměstnanců.
  • 10. června - Německo potvrdilo, že zdrojem nákazy přeci jen byly luštěninové klíčky z Bienenbüttelu. Počet potvrzených obětí nákazy v Německu dosáhl 31, další jedna oběť je hlášena ze Švédska.                                           ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám