Hlavní obsah

Děti zastřeleného Mrázka přišly o diplom z plzeňských práv

Právo, Ivan Blažek

O titul z plzeňských práv přišly podle všeho děti zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka – Monika Mrázková a Michal Mrázek. Západočeská univerzita v těchto dnech zveřejnila tři anonymizovaná usnesení o zrušení magisterských diplomů, podle zjištění deníku Právo se týkají dvojice Mrázkových dětí, třetím je Jan Harangozzo, který figuruje v kauze podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Syn zastřeleného Františka Mrázka Michal

Článek

Monika Mrázková studovala magisterský obor pouhý rok a devět měsíců, standardní doba je přitom pět let. Přijímací zkoušky neudělala, získala jen čtrnáct ze čtyřiceti potřebných bodů. Tehdejší děkan Milan Kindl ji přijal na odvolání, ve kterém Mrázková argumentovala „dopravní nehodou, po níž byla značně psychicky rozladěna“.

„Vaše studium probíhalo od počátku nestandardním způsobem,“ píše se v odůvodnění zrušení diplomu. Mrázkové chybí řada zápočtů, u některých panují pochybnosti o jejich pravosti. Státnice měla dělat 20. října 2003, v tento den ale žádná oficiální zkušební komise podle vyhlášky děkana o termínech a složení komisí nezasedala. K nalezení není ani její diplomová práce.

Ta chybí i jejímu bratrovi, který studoval stejně krátkou dobu a podobně pochybným způsobem. Harangozzo pro změnu plzeňská práva absolvoval za pouhé dva měsíce a dva týdny. Argument, že předtím studoval v Bratislavě, tamní univerzita vyvrátila – po pouhém roce jej vyloučila pro neplnění studijních povinností. Ve všech třech případech museli podle univerzity dotyční velice dobře vědět, že své tituly získali neprávem.

Prvních sedm

Západočeská univerzita zatím zrušila sedm magisterských diplomů, tři nyní a čtyři už počátkem roku – podle zjištění Práva a dalších médií byli v první várce podnikatelé Ladislav Cirhan a Petr Matuška, šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl a Barbora Havlová. Dopis pro dalšího, osmého hříšníka je před odesláním.

„Stále platí, že celou záležitost chceme uzavřít do konce června,“ řekl Právu právní expert univerzity František Korbel. Ve výsledku se bude celkový počet postižených absolventů zřejmě pohybovat mezi patnácti až dvaceti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám