Hlavní obsah

Léky do 50 korun si zaplatí pacient z vlastní kapsy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koaliční shoda ke zdravotnictví se rýsuje těžce, ale tento týden už se lídři dohodli: pacient si zaplatí léky s cenou do 50 korun sám. Lidé by si tak měli hradit z vlastní kapsy téměř 700 léků, které se budou prodávat v lékárnách bez předpisu. Zdravotní pojišťovny tak ušetří 1,8 miliardy korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Levné léky by měly být bez předpisu, aby kvůli nim pacienti nemuseli k lékaři. U něj by totiž zaplatili 30 korunový poplatek a pak ještě 30 korun poplatek za položku na receptu v lékárně a doplatek léku. Když levné léky vyřadíme z hrazení od pojišťoven, bude to pro pacienta levnější,“ řekl Právu v pátek Vladimír Pavelka (TOP 09) první náměstek ministra zdravotnictví.

Dodal, že hranice 50 korun je pouze „symbolická“. „Možná, že budou muset být léky, které stojí 30 korun, v důsledku své účinné látky na předpis. O tom se nyní vedou diskuse,“ řekl Pavelka.

Vyřazeno z pojištění může být až 680 léků

I když informace jsou zatím neúplné, vypadá to, že ze zdravotního pojištění by mohlo být vyřazeno až 680 levných léků. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) totiž v pondělí přišel s tím, že navrhne, aby od ledna příštího roku bylo z pojištění vyřazeno 280 podpůrných a doplňkových léků, na které dosud zdravotní pojišťovny částečně připlácely. Má to být v objemu půl miliardy korun. Ve středu v noci se pak koalice shodla na vyřazení levných léků do 50 korun.

Úspora obou uvedených kategorií léků má činit 1,8 miliardy, a to znamená, že levných léků do 50 korun bude vyřazeno za 1,3 miliardy a k tomu podpůrných léků za půl miliardy.

Koalice o vyřazení levných léků z pojištění už uvažuje od loňského léta. Tehdy chtěla vyřadit 400 levných léků do 60 korun. Dá se tedy předpokládat, že vyřazeno z hrazení od zdravotních pojišťoven celkem může být až 680 léků v hodnotě 1,8 miliardy korun. Tyto peníze by ušetřily pojišťovny, ale pacient by je zaplatil z vlastní kapsy.

Havlíček: neumím si to představit

Nikdo zatím nechce být konkrétní, kterých léků by se vyřazení mohlo týkat. Prý se vše teď diskutuje. Vyřazení má provést Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jeho mluvčí Veronika Petláková, Právu v pátek stručně sdělila: „Samotné vyřazení léků do 50 korun je ve fázi návrhu, který může projít dalším vývojem.“

Nad návrhem kroutí hlavou prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček: „Osobně si nedovedu představit, jak to bude realizováno. Návrh nezohledňuje velikost balení léku, případně sílu léku. Malé balení může být do 50 korun, větší nad 50 korun. V takovém případě lidé budou chtít větší balení, aby nemuseli lék plně hradit. Praxe ale ukazuje, že velké balení často nevyužívají a s léky se bude plýtvat.“

Pokud by těmto lékům nemohla být přiznána úhrada, pak by podle Havlíčka nemohly být ani regulovány a výrobce by si u nich tvořil cenu po svém. V okamžiku, kdy by cenu zvýšil nad 50 korun, nutně by těmto lékům úhrada ze zdravotního pojištění přiznána byla, a lék by znovu hrazen byl.“

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath soudí, že pacient bude u lékaře logicky žádat alternativní léky s cenou nad 50 korun, aby získal medikament hrazený pojišťovnou. „Tím pojišťovny za tyto léky vydají víc peněz,“ soudí Rath.

Příklady léků do 50 Kč
Paralen tbl. 10x500 mg − proti bolesti, na snížení zvýšené teploty
Enap tbl. 30x5 mg − Rp., na snížení krevního tlaku
Anopyrin tbl. 60x100 mg − Rp., antiagregans, na ředění krve
Doxybene cps. 10x100 mg − Rp., antibiotikum
Algifen gtt. − Rp., proti bolestem a pro uvolnění spazmů hladkého svalstva
Furon tbl. 50x40 mg − Rp., diuretikum, k odvodnění
Digoxin tbl. (30x0,125 a 30x0,250 mg) − Rp., kardiotonikum, léčba některých typů srdečního selhávání
Apo-Ibuprofen 30x40 mg − nesteroidní antirevmatikum - proti bolesti, teplotě, zánětům
Diazepam tbl. 20x5 mg - Rp., léčba úzkosti, napětí apod., uvolnění křečí např. u epilepsie
Zdroj: Internetové stránky ministerstva zdravotnictví, sekce léky. Rp. jsou označeny přípravky, jejichž výdej je vázán pouze na lékařský předpis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám