Hlavní obsah

Expředseda Paroubek rozcupoval stínový kabinet šéfa ČSSD Sobotky

Jiří Paroubek rozcupoval stínový kabinet nynějšího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Je prý vzhledem k jeho složení rád, že z jeho osobní účasti v něm nakonec sešlo. Musel by prý nabídku vzhledem k jeho novému složení odmítnout. "Bylo by to trápení jak pro mne, tak pro ČSSD," sdělil Paroubek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"S ohledem na budoucnost ČSSD je mi líto, že Bohuslav Sobotka se neprojevil jako lídr a neměl odvahu ke změnám, které ohlašoval a jejichž kritériem měla být pracovitost a výkonnost jednotlivých stínových ministrů," uvedl expředseda.

Sám Paroubek prý nikdy neusiloval o nominaci na místo ve stínové vládě, velvyslance, eurokomisaře, lídra kandidátky do Evropského parlamentu ani na prezidenta republiky. "Od ČSSD jsem nic nechtěl a také nic neočekávám," uvedl.

Paroubek nešetřil nikoho

Složení stínového kabinetu Paroubek považuje za politický kompromis táborů Sobotky a jihomoravského hejtmana Michala Haška a pro jeho členy má jen posměch. Zdeněk Škromach se svou "legendární pracovitostí" je prý pro funkci ministra práce přímo předurčen. Místopředsedkyně Marie Benešová, která je mluvčí pro boj s korupcí, se podle Paroubka kamarádí s Romanem Houskou z ústecké ČSSD, který proslul obstaráváním si falešných svědků a dalšími "neotřelými postupy v boji s korupcí" i náborem "černých duší" pro ČSSD v Ústeckém kraji. Čeká, že ho Benešová přestane krýt.

Sobotka ho prý překvapil "odvahou" jmenovat stínovým ministrem pro životní prostředí jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který si postojem ke kůrovci v Národním parku Šumava vysloužil nominaci na anticenu Ropák roku. Zajímavé podle Paroubka bude, jak to ovlivní snahu otevřít ČSSD ekologickým iniciativám. V této souvislosti prý Paroubkovi chybí, aby byl stínovým ministrem zdravotnictví jmenován hejtman Jaroslav Palas, který v rozporu s programem ČSSD zamýšlel privatizovat krajské nemocnice.

Pro jmenování poslance Jana Hamáčka stínovým ministrem obrany Paroubek našel vysvětlení v tom, že Česku žádná válka nehrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám