Hlavní obsah

V pondělí startují písemné maturity, školy už mají testy

Na střední školy dorazily zapečetěné krabice s maturitními testy. Po víkendu totiž začíná písemná část státních maturit. Studenti budou psát testy a písemky podle jednotných zadání do 7. června, výsledky se ale dozvědí až v polovině měsíce. Za únik zadání hrozí pokuta až půl miliónu korun.

Foto: Martin Polák, Právo

V pondělí startuje písemné kolo státních maturit.

Článek

"Sady testů jsou balené v neprůhledné fólii, ta se otevře až ve třídě," uvedl mluvčí centra pro přípravu maturit CERMAT Petr Habáň. V pondělí v 8:35 začnou studenti po celé republice psát lehčí verzi testu z češtiny. Všechny maturitní dny jsou pak shodně rozplánovány podle hodin.

Právě kvůli jednotnému harmonogramu psaní testů se ale studentům maturity protáhnou na několik dní. V průběhu května přitom skládali ještě ústní část maturit, jejíž celkové výsledky se dozvědí až v polovině června. Ministerstvo školství chce tento systém do příštího roku změnit, písemné práce by měly předcházet ústnímu zkoušení a maturity by měly začínat už v dubnu.

Po dopsání testů učitelé vždy testy vyberou, naskenují a elektronicky pošlou do centra, kde se automaticky vyhodnotí. Písemné práce pak zhodnotí kantor přímo ve škole.

Za únik zadání půlmiliónová pokuta

Pokud by uniklo zadání maturitních testů, lze uložit fyzické osobě pokutu až 500 tisíc korun. V minulosti přitom někdo testy vyzradil například v Polsku nebo na Slovensku, kde se správné odpovědi objevily na internetu ještě před konáním zkoušky. "Existují záložní varianty," uvedl Habáň na dotaz, jak by se podobná situace řešila v Česku. Konkrétní řešení ale prozradit nechtěl. Existují prý však náhradní testové otázky. Ministr školství Josef Dobeš (VV) přitom spojil se zdárným průběhem zkoušek své setrvání ve funkci.

Kromě češtiny skládají studenti státní maturity povinně ještě z cizího jazyka nebo matematiky, nepovinně si mohli zkusit i další předměty. Až 96 procent studentů si přitom vybralo lehčí formu testů. Výsledky těžších maturit by mohly vysoké školy v budoucnu uznávat při přijímacích zkouškách, zatím se ale k tomuto kroku staví vlažně.

Maturity se připravují 14 let, přišly celkem na 680 miliónů korun. V prvním roce se jich zúčastní téměř 99 tisíc studentů. U ústních maturit z češtiny zatím propadlo 3,8 procenta studentů, z cizích jazyků pak zkoušku dospělosti neudělalo 5,4 procenta maturantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám