Hlavní obsah

Nečas jednal se šéfem ČSSD Sobotkou o důchodové reformě

Praha
Aktualizováno

Zejména reforma důchodového systému přivedla v pátek odpoledne k jednacímu stolu předsedy dvou nejsilnějších stran Petra Nečase za vládní ODS a Bohuslava Sobotku za ČSSD. Domluvili se na brzkém zahájení hovorů na toto téma mezi zástupci vlády a opozice. Hovořili i o způsobech, jak omezit volební výdaje politických stran.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

"Sociální demokracie dlouhodobě požaduje zahájení debaty mezi vládou a opozicí na téma důchodové reformy," řekl po schůzce předseda nejsilnější opoziční strany. Podle Sobotkových představ by se schůzka zástupců ČSSD a vlády nad reformou měla odehrát ještě do prázdnin, iniciativa prý ale musí vzejít z kabinetu.

"Už se intenzivně připravují paragrafové návrhy změn ve druhé fázi reformy," připomněl Sobotka, proto je podle něj potřeba začít o věci diskutovat co nejdříve.

ČSSD vládní návrh kritizuje

Vládní návrh důchodové reformy počítá s tím, že od roku 2013 si lidé budou moci dobrovolně převádět ze státního průběžného systému na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění.

Po přijetí reformy vládou přestavitelé ČSSD prohlašovali, že reforma je nespravedlivá a dopady vládních plánů poškodí většinu společnosti. Sociální demokraté kritizují i změny DPH, které podle vlády s reformou souvisejí.

Na stole bylo také financování stran

Sobotka v pátek Nečasovi také řekl, že ČSSD je s vládními stranami připravena jednat o všech opatřeních, která by posílila transparentnost financování politických stran. "Je šance, aby pokračoval dialog na toto téma napříč vládou a opozicí, je to společný zájem směrem ke zlepšení politické kultury, omezení korupce a posílení demokracie," prohlásil předseda ČSSD.

Sobotka dodal, že s předsedou vlády a ODS se bavili i o aktuální politické situaci. "Myslím, že není třeba k tomu uvádět více informací," dodal.

Informaci o schůzce Nečase a lídra nejsilnější opoziční strany oznámil úřad vlády jen krátce poté, co zpravodajské servery přinesly informaci, že předseda vlády hrozil vyhazovem Věcí veřejných z koalice, nebude-li do týdne dosaženo shody vládních stran nad zdravotní reformou. Tu by prý ODS a TOP 09 mohly v případě odporu VV prosadit s pomocí opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám