Hlavní obsah

Poslanci se zdravotnickou reformou nezabývali, dostali text na papíře bez hlavičky a podpisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové sněmovního výboru pro zdravotnictví měli v pátek s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem jednat o návrzích, jimiž se ve středu Heger zabýval společně s vedením koalice. Poslanci o něm ale odmítli jednat. Text totiž dostali na papíře bez hlavičky a podpisu. Mohlo se tak podle nich jednat o podvrh.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Poslancům vadilo, že kvůli chybějícím údajům nevědí, kdo vlastně text předkládá. Podle nich jej mohl klidně někdo podvrhnout, protože mění původní text malé novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je ve Sněmovně. Ministr Leoš Heger (TOP 09) se omluvil, že to nebyl materiál pro výbor, ale pracovní verze k diskusi pro K9.

"Materiál nemá žádnou štábní kulturu, nevíme, kdo ho podává, ani řádkování není jednotné, jeden řádek je širší," vytkl ministrovi poslanec ČSSD David Rath. Zeptal se, zda snad poslanci mají za domácí úkol vypracovat paragrafované znění.

Ministr se ohradil proti Rathovým výtkám, že materiál někdo podvrhl. "Nevím, kdo z poslanců ho přinesl a rozdal, mohu si myslet, že to byl i pan poslanec Rath a že třeba text překopíroval i s větší mezerou, která v našem původním textu nebyla," řekl ministr.

Předseda zdravotního výboru Boris Šťastný ministra ubezpečil, že když už poslanci text obdrželi, alespoň si jej nastudují.

Novelu už odsouhlasila Sněmovna i vláda. Kromě jiného zvyšuje poplatek za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší paragraf, který zakazuje připlácení na lepší péči. Ministr ji navíc hodlal doplnit komplexním pozměňovacím návrhem o body, které schválila K9. Poslance ujistil, že na dalším jednání výboru příští středu text doručí v paragrafovaném znění.

Novela otevírá cestu k tvorbě standardů a nadstandardů

Shoda v K9 byla například se změnou poplatku za položku na platbu za celý recept a s vyřazením léků do 50 korun z úhrad pojišťoven. Lékový úřad má dostat zmocnění dělat aukce na léky a vytvářet seznam léků pro předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta.

Rath zpochybnil místní a časovou dostupnost péče, prý by si tam ministr mohl napsat i nárok na pěkné počasí, to je asi tak stejně vynutitelné. "Je to problém peněz, ne kapacit. Když zdravotní pojišťovna péči zaplatí, pacienti čekat nebudou," prohlásil Rath. Podle poslankyně KSČM Soni Markové by ministr měl vzít novelu zpět a napsat ji znovu tak, aby se péče pro pacienty významně neměnila.

Podle novely má být v souladu s poznatky vědy i ekonomickými možnostmi, což v dosavadních zákonech není. Novela otevírá cestu k tvorbě standardů a nadstandardů. Lidé by si mohli na lepší péči připlatit - v nynějším návrhu jsou lepší klouby a oční čočky, lepší sádra a robotické operace. Má to být zhruba půl procenta péče, postupně by mohl podíl nadstandardů stoupnout asi na dvě procenta.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové je nepřípustné, aby ministr k návrhu novely v tak krátké době dával komplexní pozměňovací návrh. Měl by ho podle ní stáhnout a připravit samostatnou normu. Stejně se vyjádřily Věci veřejné. ODS a TOP 09 trvají na tom, že se vše spojí do jedné novely, protože na přípravu samostatné normy není dost času, aby ji v červnu projednala Sněmovna, po prázdninách Senát, a mohla platit od ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám