Hlavní obsah

Škromach se vrací do stínové vlády ČSSD, Paroubek vypadl ze hry

– Praha
Právo, jov

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek v Lidovém domě představil nové složení stínové vlády. Na post stínového ministra práce a sociálních věcí se vrací místopředseda strany Zdeněk Škromach, naopak bývalý lídr soc. dem. Jiří Paroubek ve stínovém kabinetu nezasedne.

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Ve složení stínové vlády nedošlo k dramatickým změnám. O svůj post přišli pouze čtyři politici. A to stínový ministr dopravy Roman Onderka, kterého nahrazuje plzeňský hejtman Milan Chovanec. Do funkce stínového ministra průmyslu a obchodu nastupuje za Milana Urbana ostravský primátor Petr Kajnar. Ze hry vypadla také poslankyně soc. dem. Vlasta Bohdalová, novým stínovým ministrem školství je místo ní lounský senátor Marcel Chládek.

Skončil i ministr pro životní prostřední Václav Zemek, jeho křeslo získal jihočeský hejtman Jiří Zimola, který doposud zastával pozici ministra pro místní rozvoj. Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský se pak přesunul právě na post stínového ministra pro místní rozvoj. Jeho původní pozici, obranu, obsadil poslanec soc. dem. Jan Hamáček. Novinkou je post pro boj s korupcí, který připadl místopředsedkyni ČSSD a bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové.

Překvapením je návrat místopředsedy soc. dem. Škromacha do funkce stínového ministra práce a sociálních věcí. Po březnovém sjezdu ČSSD v Brně Škromach podal stínovou demisi s odůvodněním, že chce Sobotkovi dát prostor pro sestavení nového stínového týmu. Nyní se ale dohodli na návratu.

Smůlu má bývalý předseda ČSSD Paroubek. Přes intenzivní vyjednávání nakonec ve stínové vládě nezasedne, post stínového ministra financí, o který měl Paroubek zájem, zůstal v rukou ekonoma Jana Mládka. Podle informací Práva tak už nic nebrání tomu uskutečnění Paroubkova plánu na odchod z ČSSD a vstup do politických vod České strany národně socialistické 2005.

Složení nové stínové vlády je evidentně kompromisem mezi předsedou ČSSD Sobotkou a prvním místopředsedou Haškem. „Velmi oceňuji, průřezové personální a odborné složení, které jednoznačně odráží silnou a jednotnou ČSSD,“ sdělil Právu Hašek s tím, že členy nové stínové vlády nedělí „uměle na Sobotkovce či Haškovce“.

Složení nové stínové vlády ČSSD
premiér: Bohuslav Sobotka
ministři:
zemědělství - Michal Hašek
zahraničí - Lubomír Zaorálek
doprava - Milan Chovanec
zdravotnictví - David Rath
školství - Marcel Chládek
finance - Jan Mládek
průmysl a obchod - Petr Kajnar
životního prostředí - Jiří Zimola
místní rozvoj - Petr Hulinský
obrana - Jan Hamáček
vnitra - Jeroným Tejc
kultura - Vítězslav Jandák
pro ženu a rodinu - Michaela Marksová - Tominová
práce a sociální věci - Zdeněk Škromach
spravedlnost - Jiří Dienstbier
odborní mluvčí:
pro evropské záležitosti - Vladimír Špidla
pro boj s korupcí - Marie Benešová
pro hospodářskou politiku - Jiří Havel
pro sport - Jiří Šlégr
pro vědu a výzkum - Alena Gajdůšková

Reklama

Výběr článků

Načítám