Hlavní obsah

Nečase znepokojila situace v pražské ODS. Svoboda žádá o politickou sílu

Právo, Petr Janiš
Praha

Předseda ODS a premiér Petr Nečas je znepokojen současnou situací v pražské organizaci. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se netají ambicemi vyšvihnout se ve straně na vyšší post. Rád by vedl pražskou ODS místo jejího předsedy Borise Šťastného a stal se místopředsedou ODS celé. Má to však háček. Musel by uspět v primárních volbách, vzkázal Svobodovi Šťastný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Jsem přesvědčen, že je nutné mít ve funkci primátora dostatečnou politickou sílu,“ řekl ve čtvrtek novinářům Svoboda, který je v pražské ODS Šťastného zástupcem. V metropoli spolu nyní Šťastného a Svobodovo křídlo bojují o dotaci pro radnice městských částí. Svoboda tvrdí, že jde o zástupný problém a ve skutečnosti politický spor.

Nečas by to se Svobodou i Šťastným rád probral. „Situací v pražské ODS jsem znepokojený a chci se sejít jak s panem primátorem Svobodou, tak s předsedou regionu Šťastným. O věci musíme vážně jednat. Pro řešení situace v pražské organizaci existují standardní politické mechanismy a věřím, že pražský region situaci vyřeší ku prospěchu celé ODS,“ uvedl Nečas.

Opakovaně se říká, že jsem byl vybrán na to místo, že jsem starý, unavený, jsem z jiné branže, a jediné, co na tom platí, je ta jiná branže.
Bohuslav Svoboda

Svoboda se o Nečase otřel, když naznačil, že by se vládní koalice měla obejít bez Věcí veřejných a být třeba menšinovou vládou. „Je to můj názor, který v sobě implicitně nemá řešení. Já jenom říkám svůj názor, že pro mě strana, která za sebou má sledování protivníků, aféry, není strana, se kterou bych chtěl vyjednávat ad absurdum, protože chci prosadit nějaké reformy,“ řekl ve čtvrtek Svoboda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda bezprostředně po svém zvolení

Šťastný řekl, že s tím zásadně nesouhlasí. „Pokládám tuto věc za házení klacků pod nohy Petru Nečasovi,“ uvedl Šťastný, podle něhož je povinností „pokračovat ve vládním projektu v koalici vzešlé z loňských voleb“. Jiné varianty zavedou podle Šťastného ODS do opozice. „Stejně tak jsem nesouhlasil s totožnými názory Petra Tluchoře,“ poznamenal Šťastný na Svobodovu adresu.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Štastný

Svoboda si nemyslí, že by politická situace byla zralá na mimořádný volební kongres či pražský sněm. Nespojuje s tím své politické ambice. „Nemám žádný pocit já sám za svou osobu, že bych chtěl vyvolat jakýkoli mimořádný kongres na úrovni Prahy nebo na úrovni celostátní,“ uvedl Svoboda. Odmítl, že by sebou nechal manipulovat. „Opakovaně se říká, že jsem byl vybrán na to místo, že jsem starý, unavený, jsem z jiné branže, a jediné, co na tom platí, je ta jiná branže,“ řekl primátor a dodal: „Nikdy jsem nenabyl pocitu, že se chovám jako loutka.“

Svoboda drží křehkou koalici v šachu

Šťastný řekl, že by Svobodu kandidaturu do vedení ODS podpořil, pokud uspěje v primárních volbách. „Pokud by existovala vůle svolat regionální sněm a některé věci tam řešit, případně řešit personální otázky, jako předseda pražské ODS tomu určitě nebudu bránit,“ řekl Šťastný, jehož mandát má trvat do prosince roku 2012.

Objevily se spekulace, že by část pražské ODS, která má nyní v jejím zastupitelském klubu těsnou většinu a má mít blízko k podnikateli Tomáš Hrdličkovi, mohla žádat výměnu primátora. Brání jí v tom však volební matematika, koalice ODS s ČSSD disponuje 33 hlasy z 63. Pokud by přišla o Svobodu a ještě jednoho člena, ztratí většinu. Informace Práva říkají, že Svoboda toho už při jednáních využil pro pohrůžku možné rezignace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám