Hlavní obsah

Radní Kučera chce vrátit do hry o ČT Klimeše

Novinky, Jana Perglerová
PRAHA

Člen Rady ČT Petr Kučera a podle jeho slov i pár s ním spřízněných radních chtějí, aby se prozatímní generální ředitel ČT Petr Klimeš stal stálým šéfem pro následující šestileté období a to navzdory tomu, že se Klimeš nedostal mezi šestici finalistů, kteří budou ve středu na veřejném zasedání prezentovat své projekty.

Článek

"Zákon neukládá do detailů, jakou formu má mít výběrové řízení. Jednou z variant je například rozšíření výběrového řízení o další osoby," řekl Právu Kučera, který stojí za Klimešem. "Mě žádný jiný finalista nevyhovuje. Klimeš už něco v ČT dokázal a zaměstnanci za ním půjdou, berou ho," vysvětloval Kučera.

Na dotaz Práva, zda svůj návrh přednese ve středu na radě odpověděl: "možná." Členka Rady Helena Fibingerová se na Kučeru slovně rozlítila a prohlásila,a že "Kučera je zkáza rady a České televize." Podle Fibingerové je Klimeš v televizi už skoro rok a přitom "veškeré změny, které pan Klimeš vydává za své, založil ještě odvolaný Balvín," tvrdí bývalá olympionička a mistryně světa v hodu koulí.

Knížák Klimeše nechce

Člen Rady České televize a ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák naopak Klimeše nechce. Prohlásil to v úterý při křtu své knihy nazvané Nejsem jako oni v pražské literární kavárně Academia.

Kmotrovství knihy se ujal ministr kultury Pavel Dostál a na křest přišel i předseda ODS Mirek Topolánek. "Očekávám že ředitel České televize bude zvolen, zůstání prozatímního šéfa by bylo nešťastné," řekl Právu Knížák. Ten by chtěl vrátit do výběrového řízení některé favority, ovšem Klimeš k nim nepatří. "Nejsem jako Kučera, který chce prostřednictvím Klimeše ovládat Českou televizi," dodal Knížák.

Reklama

Výběr článků

Načítám