Hlavní obsah

John: Znovuzvolení předsedou VV je jen další těžká práce

Právo, Jan Rovenský

Staronový předseda VV Radek John si v rozhovoru pro Právo nedlouho po svém znovuzvolení do čela strany postěžoval, že jej čeká jen další těžká práce. Také obhajoval kauzy svých kolegů Michala Babáka a Víta Bárty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John přislíbil, že v další etapě svého působení v čele Věcí veřejných přitvrdí.

Článek

V případě Babáka doporučil John z postu bývalého investigativního novináře počkat si na výsledky auditu financování VV. Bártova slova na nahrávce pokládá za opilecké bláboly a aféru s půjčkami nechává na policii. Nařčení, že policisté vyšetřování zdržovali, si vysvětluje tím, že jeho autory jsou lidé, kteří léta na protikorupčním útvaru brzdili šetření, a za Johna byli "odejiti".

Obhájil jste post šéfa Věcí veřejných. Jaké byly první pocity?

Už od pondělního rána jsem dostával gratulace od lidí z regionů, že jsem zvolen předsedou VV, což vůbec neznamená, že by to někdo před nočním výsledkem věděl. Nevěděli jsme to do poslední chvíle. Sázeli na mě bookmakeři…

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John coby předseda VV bude mít v budoucnu ještě spoustu práce s vysvětlováním kauz svých stranických kolegů.

Zajímá mě osobní pocit - byla to úleva, měl jste radost, nebo jste byl zklamán?

Ne, je to jen další těžká práce. Kandidoval jsem proto, že jsme udělali republikovou stranu, získali jsme spoustu členů, postavili jsme program, slíbili jsme obyvatelům země, že vylepšíme ty a ty věci. Na ministerstvech jsme zaseli, nastavili jsme procesy dobře a je třeba to dokončit a splnit, co jsme slíbili.

Nezalitoval jste, že se nakonec předsedkyní nestala Karolína Peake? Přeci jen mohla změnit image VV.

Myslím, že strana má dodělat, co jsem začal, a že to mám dodělat já. Takže nelitoval. Naopak Karolína byla ráda. Vedení VV se obměnilo velmi dramaticky, klíčoví jsou lidé z regionů. Z bývalých místopředsedů zbyla jen Kateřina Klasnová a Karolína Peake.

Ve vedení není Vít Bárta, v pozadí ale zůstane. Jak rozptýlíte hlasy, že nejste jen Bártovou loutkou?

Ty hlasy rozptýlí realita. Vít Bárta bude mít přesně nastavené mantinely, co může pro VV dělat, a vedení VV se bude scházet pravidelně před každým poslaneckým klubem. Všechna stanoviska VV jdou, podobně jako v minulosti, přes vedení strany. Rozdíl je v tom, že vedení VV je jiné a lidé z party, kdy šlo o komunální stranu, většinou ve vedení nejsou.

Kdo Bártovi mantinely nastaví?

Předseda, kdo jiný.

Při vší úctě - myslíte si, že jste schopen nastavit Bártovi mantinely?

S tím nemám vůbec žádný problém. Bude vyjednávat, bude mít konkrétní úkoly. V této chvíli bude vyjednávat zdravotní reformu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf VV Radek John už nechce být ve vládě, chtěl by už jen vyjednávat s koaličními partnery základní parametry vládnutí.

V čem je Bárta tak nezastupitelný?

A proč bychom se měli zbavit nejsilnějšího vyjednavače? Kdo by z toho měl prospěch? TOP a ODS? Nejsme strana pro topku a ODS, jsme strana pro voliče VV.

Bárta vyjednává sociální, zdravotní, důchodovou, daňovou reformu, mluví vlastně do všeho. Je ale Bárta i největším expertem?

Vít Bárta z titulu porady ekonomických ministrů, kam chodil, řešil ekonomické věci. A teď řeší prioritně zdravotní reformu. Vít Bárta studoval lékařskou fakultu, Vít Bárta jedná se zástupci Lékařského odborového klubu, lékařské komory. Dělá to dlouhodobě. Myslet si, že se zbavím Bárty, který nejvíce vyjedná, a pak řeknu voličům: promiňte, na mě tlačili novináři, aby pan Bárta nevyjednával. To bych byl blázen.

Není to tak, že se ho spíš zbavit nemůžete?

A proč bych se ho měl zbavovat? Potřebujeme splnit voličům náš program.

A bez Bárty to nedokážete?

Myslím si, že je nejsilnější vyjednavač. Takže si schválně vezmu slabšího? V každé straně je snad více osobností, tato je nejlepší na vyjednávání. A já bych dobrovolně oslabil VV? Jak bych si to zodpověděl před našimi voliči?

Není to spíš tím, že nemáte dostatek odborníků pro jednání o reformách?

Opakuji – neznám lepšího vyjednavače a vyzývám všechny členy VV, ať se na tu pozici hlásí. Když najdu lepšího, tak není problém.

Co Bárta přinesl VV kromě peněz a skandálů? Nemyslíte si, že se Bárta v politice natolik zdiskreditoval, že by měl odejít?

Celé vyjednání koaliční smlouvy, kdy se do ní povedlo dostat 30 procent programu VV, přestože jsme dostali jen 11 procent hlasů. Jestli smlouva bude naplněna, tak je to velký úspěch VV. Všem obyvatelům této země přinesl to, že nebude 20 procent DPH na všechno…

To byl zásah prezidenta Klause.

U vyjednávání jsem byl a pan prezident u nich nebyl. To vyjednával Vít Bárta, konkrétně osm hodin. Další úspěch je, že komerční pilíř důchodové reformy nebude povinný, přestože koaliční partneři ho chtěli mít povinný. Další úspěch je, že poplatky za fondy nebudou vysoké, že to nebude mejdan bankovních domů. To přinesl Bárta této republice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na ministerstvech jsme zaseli, nastavili jsme procesy dobře a je třeba to dokončit a splnit, co jsme slíbili, říká předseda VV Radek John.

A přináší ještě něco dnes, po údajných úplatcích, tajné nahrávce…

Na ministerstvu dopravy ušetřil dvanáct miliard, vytáhl kostlivce ze skříně a prokázal plýtvání. To je vše historicky jeho zásluha.

A nevynesl nechtěně vlastní kostlivce ve formě nahrávky z porady vedení VV?

To, že tam blábolí pod vlivem alkoholu, se trochu přeceňuje. To se může stát každému. Většinou je to tak, že ve slušné společnosti mejdany nikdo nenahrává. Není to nic, na co by měl být hrdý. A není to nic, co by škodilo obyvatelům této země.

Nahrávka ale existuje. Kritizujete formu, ale vůbec se nezabýváte tím, o čem se na ní mluví. Některá Bártova slova lze interpretovat jako černé financování VV.

Padají tam opilecké bláboly. Podobné bláboly znám ze Sněmovny. Kdyby někdo nahrával hovory poslanců, nahraje úplně stejné věci. Kdyby někdo nahrával v jiných stranách, nahraje úplně stejné věci.

Vy sám jste znalec vína. Copak neznáte rčení, že ve víně je pravda?

Ale, ale, ale! „Ve víně je pravda“ je veliký blábol. Myslím si, že opilci se chvástají.

Neznepokojuje vás, když o vás kolegové mluví jako o loutce?

Tak pozor. To vyprovokovala Kristýna Kočí, která šla s cílem natočit, že John je loutka. To jsou fráze Kočí. Ona tam zavedla, že poslanec Michal Babák údajně dal půl miliónu na účet VV, což není vůbec pravda. Ona chtěla, aby to bylo na nahrávce, a ona toužila po vyjádření ostatních opilců. Ona je dostala, to je všechno.

Co řeči o převádění peněz?

Reakce je jednoznačná. Bude forenzní audit, který předložíme veřejnosti. Neznám nic čistšího. Ať ostatní strany také udělají forenzní audit svých financí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John bude mimo jiné přesvědčovat veřejnost, že není loutkou, kterou pohybuje Vít Bárta.

Když je řeč o Babákovi, tak mi neříkejte, že byste jako investigativní novinář po takové kauze nešel. Není vám žinantní muset nyní něco podobného obhajovat?

S poslancem Babákem jsem mluvil a ten mi řekl, že nedal žádné peníze v hotovosti na účet VV. Protože jsem byl investigativní novinář a znal jsem podnikatelské prostředí, tak vím, že lidé nosí v hotovosti peníze proto, že kdyby to poslali bankou, trvalo by to mnohem déle. To, že to je čisté, musí prokázat forenzní audit. A jako investigativní novinář bych si počkal na výsledky auditu a pak soudil. A pokud audit něco prokáže, budu první, kdo to nebude obhajovat.

Co se stane, když Bártu nebo Babáka začne policie trestně stíhat? Měli by v takovém případě odejít z politiky?

Jde o to, jak dopadne vyšetřování. Vít Bárta rezignoval, aniž byl obviněn, a to neudělal žádný jiný ministr. Všechno ostatní musí být vyšetřeno. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu má zhruba 5000 podezřelých, to by ti lidé měli spáchat sebevraždu? Řešili bychom to, jen kdyby došlo k trestnímu stíhání. Ale to jsme moc daleko.

A to byste řešili jak?

To byste koukal. Ale zatím to není na pořadu dne. To se mě ptáte, jak bychom řešili to, kdyby Bárta jedl děti. Chci vidět důkazy, pak to budu řešit.

Pojďme k vládě. Nedávno jste odešel, budete se do ní chtít nyní po volbě vrátit?

Už historicky byl velmi zdařilý model, že předseda koaliční strany nebyl ve vládě, a ten model se mi velmi líbí. Nechci sedět v této vládě.

Kdyby se vláda obměnila, přemýšlel byste o tom, že byste se do ní případně vrátil?

V této chvíli ne. Láká mě být předseda koaliční strany mimo tuto vládu.

Není to tak, že ve vládě nechcete být, protože jste pochopil, že na to nemáte?

Ne, to není pravda. Jsem velmi smutný, že mám zakázané ministerstvo vnitra, protože jsme konečně nastavili dobré poměry v policii, dosadili nezávislého policejního prezidenta, povedlo se odšpuntovat protikorupční útvar, podařilo se zrušit nařízení bývalého policejního prezidenta Martinů, že všechny korupční kauzy se musejí hlásit na ústředí. Jsem přesvědčen, že přijdou úspěchy, že přijdou velké ryby, a jsem velmi nešťastný, že u toho nebudu. Nevím o jediném problému, který byl na ministerstvu vnitra za mého vedení, kromě toho, že ODS byla velmi nespokojená, že se konečně podařilo dosadit nezávislého policejního prezidenta. To byl ten náš problém s ODS. Dokonce se ho podařilo poprvé v historii určit výběrovým řízením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Očistit pošramocenou pověst VV chce jejich šéf zejména opakováním jejich zásluh v prosazování boje proti korupci a v rámci úsporných opatření.

A co podezření, že protikorupční policie schválně zdržovala prošetření Bártových údajných úplatků? Co zásahy politiků?

Jsem si naprosto jist, že tam žádné politické zasahování nebylo. To řekli dva důstojníci, kteří byli odejiti z protikorupční policie, protože zdržovali vyšetřování. Pod jejich vedením protikorupční policie nevyšetřila za posledních dva a půl roku žádnou pořádnou kauzu. Gripeny, pandury, iveca, transportní letouny CASA, pistole Glock, předražené dálnice. Nic z toho protikorupční nevyšetřila. Beru to jako pomstu těch, kteří odešli a špiní firmu. Jsem velmi rád, že odešli.

Budou VV na vaši bývalou pozici vicepremiéra navrhovat někoho jiného?

Řekli jsme, že o víkendu na stranické konferenci oznámíme vůbec koncepci směřování VV a po ní budeme řešit personálie s koaličními partnery na K9. Budou první, kdo se to dozví ve středu po konferenci. Víc k tomu v této chvíli nemohu říci.

Myslíte si, že by Peake byla dobrá ministryně?

Nebudu o tom nic říkat do jednání K9 po konferenci VV. Myslím si, že by byla dobrou ministryní, a nabízeli jsme jí to už v létě při jednání o vládě.

Myslíte si, že by se měla stát ministryní?

Já si myslím, že by se Karolína Peake měla stát ministryní.

A za jaký resort? Třeba i jako vicepremiérka?

To je to, co budeme říkat koaličním partnerům.

Přestanete si ve vládě hrát na opozici?

My opozici ve vládě nehrajeme, tam hrají opozici TOP 09 a ODS. My prostě nejsme schopni se dohodnout na nějakých věcech. Buď najdeme všichni kompromisy, nebo vládní projekt nemá cenu.

TOP 09 říká, že byste neměli usilovat o větší vliv ve vládě, než na jaký máte nárok.

Vůbec nechceme největší podíl na moci. Ve vládě je čtrnáct ministrů. Největší podíl na moci mají obě strany. V této chvíli máme zcela nedůstojné zastoupení ve vládě, v koaliční smlouvě jsou uvedena čtyři ministerstva. A to je to, o čem budeme jednat po konferenci VV.

Proč to nechcete říci, když jste třeba svou rezignaci oznámil přes média?

Vy byste šel za nimi a ptal se, co tomu říkáte, a jenom byste štvali. My se snažíme s koaličními partnery domluvit. Média tu domluvu komplikují.

Ale když premiérovi demisi oznamujete přes média, tak vám nevadí…

Jen proto, že jsem volal premiéra a on měl volbu poslaneckého klubu a nevzal telefon. Počkat jsem nemohl, protože byla ohlášena tisková konference. Toto jsou jednání o personálním složení, a ne že odcházím z vlády, protože se mi nelíbí způsob, jakým se chová koaliční partner k obsazení úřadu. To je něco jiného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám