Hlavní obsah

Peake je připravena zvážit angažmá ve vládě, pro VV chce čtyři resorty

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně poslaneckého klubu VV a neúspěšná kandidátka na nejvyšší stranický post Karolína Peake v rozhovoru pro Právo uvedla, že Věci veřejné by se neměly vzdát nároku na čtyři ministerstva. Připustila rovněž, že by ve vládě mohla sama zasednout, pokud by jí někdo takovou nabídku předložil. V současnosti má VV ve správě dva resorty, o uspořádání kabinetu bude jednat K9 příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfka poslanců VV Karolína Peake

Článek

Je pro vás zklamání, nebo úleva, že jste nezvítězila ve volbě na předsedkyni VV?

Obojí. Jakkoli jsem šla do volby s plnou vážností a chtěla jsem vyhrát, tak trochu se mi ulevilo. Předseda strany je vždy pod největším tlakem. Kupodivu se ale projevila i ta druhá emoce, byť jsem si myslela, že tu ambici nemám v sobě tak silnou. Takže skutečně jsem to zklamání taky pocítila.

Měla volba ze tří kandidátů smysl, když před týdnem Vít Bárta prohlásil, že se strana musí semknout kolem Johna?

Pro mě bylo přijetí kandidatury jakýmsi gestem vůči VV, původně jsem nechtěla kandidovat a přijala jsem to až po určitém – i mediálním – tlaku. Šla jsem do toho s plnou vážností. Chtěla jsem nabídnout alternativu. S Radkem Johnem mezi námi nikdy nebyla žádná rivalita. Náš styl vystupování je trochu jiný, ale oba můžeme oslovit nějakou skupinu voličů.

To vypadá, jako byste kandidaturou chtěla jen navodit dojem větší demokratičnosti volby.

Slova „navodit dojem“ zavání tím, jako by to bylo takto naplánováno. Ode mne to bylo promyšlené i emotivní rozhodnutí. Do véček se kope ze všech stran, lidé mi říkali – kdy už odejdeš? Takhle si ničíš pověst. Proto jsem se rozhodla udělat opak. Ukázat, že to s námi není tak hrozné, jak se píše, a pokud ještě nějakou reputaci mám, tak véčkům prospět. Byla jsem si vědoma, že pokud do toho půjdu, tak to volbě prospěje, protože to bude boj, ne plebiscit o jednom jménu.

Může John stranu vytáhnout zpět aspoň k volitelnosti, anebo se spíš stane jejím hrobařem?

Jakkoli je předseda vždy hlavní tváří strany, není jediným, kdo stranu táhne dopředu a nahoru. Proto musíme vytvořit širší tým lidí, kteří budou spolu v grémiu a budou spoluzodpovědní za to, kam strana půjde dál. Budu ráda, když budu moci přispět k tomu, že strana bude působit stabilně, čitelně, průhledně a předvídatelně.

Vaším vyjednavačem bude nadále Bárta, byť nemá žádnou stranickou funkci. V čem je tak výjimečný? Jsou to jeho znalosti, třeba zdravotnictví nebo důchodových systémů, anebo jeho metody, třeba bouchání do stolu či styl cukru a biče?

Neřekla bych, že jsou to nějaké metody. Je to mimořádná schopnost číst takříkajíc politickou krajinu. Opravdu daleko víc než třeba já dokáže předvídat pět dalších kroků politických partnerů. V tom je jeho role neocenitelná. Ale určitě potřebuje nějaké limity. A já bych byla velmi nerada, aby byl někam odsunut do pozadí a říkalo se o něm, že je nějaký kmotr, který tahá za nitky. Já chci, aby měl naprosto viditelnou pozici, ze které je patrné, co je jeho úkolem. Navíc stále o něm uvažujeme jako o člověku, který se vrátí na ministra dopravy.

Po zvolení Johna jste řekla, že mu pomůžete hádat se v koalici. O čem?

Hádání určitě není mou touhou, na druhou stranu Radek je při jednání ten hodný, slušný a vycházející vstříc. A ono je třeba někdy ukázat, že jsme sice slušní, ale nejsme pitomí a nenecháme sebou šoupat.

Co je tedy na hádku?

Při vší úctě k panu ministru Hegerovi jsem byla trochu šokována tím, v jaké fázi je zdravotní reforma měsíc před tím, než ji máme ve Sněmovně schvalovat. Je zcela v plenkách. Tam bude hodně parametrů, o kterých se budeme hádat. Příští týden nás pak čekají personálie. To je vždy velmi citlivé téma. Tam budeme muset být razantní a zároveň přístupní k dohodám.

Měl by se podle vás John vrátit do vlády?

Je to předseda strany, byla bych ráda, kdyby se vrátil. Vím ale, že on sám se k tomu staví velmi rezervovaně, má za sebou zkušenost se dvěma vládními posty a vím také, že z osobních důvodů nechce být někým, kdo je neustále postrkován po různých resortech jen proto, aby ve vládě byl. Pro něj by bylo zřejmě komfortnější být mimo vládu a fungovat dovnitř strany. Je velmi dobrým komunikátorem, rád se setkává s členy strany. Vládní pozice mu – myslím – nijak zvlášť k srdci nepřirostla.

Nebo spíš pochopil, že coby ministr nebyl silný v kramflecích?

Řekla bych, že se svým angažmá na vnitru byl velmi spokojen, velmi dobře se zajel, vybudoval tým perfektně fungujících lidí. To, že musel odejít, pro něj i pro VV bylo velmi hořké. Každý člověk v sobě má nějakou hrdost, a aby bral, co se zamane, tak do toho se mu nechce.

A co vy? Máte potřebu vstoupit do vlády?

Potřebu rozhodně nemám.

Dobře, ale kdyby vám strana řekla, abyste šla v jejím zájmu do vlády?

Před rokem jsem odmítla ministerský post. Ale uvědomuji si, že pokud chci v politice zůstat, tak to „ne“ v jednom roce nemůže znamenat „ne“ na věčnost. Jsem místopředsedkyně strany, a pokud by taková nabídka přišla, budu ji zvažovat.

Trváte na tom, aby VV zůstala čtyři vládní křesla?

V koaliční smlouvě máme čtyři resorty. Pokud by se to mělo změnit, pak musí být sepsán dodatek. Na druhou stranu bych byla radši, kdybychom už mohli komunikovat dohody než neshody. Nechci dopředu říkat požadavky. Ale pokud máme v této vládě zůstat, tak pouze za situace, že budeme mít resorty, ve kterých můžeme prosazovat svůj volební program.

Které?

Nezlobte se, ale nebudeme to říkat dopředu přes média.

Stále mluvíte o korupci, je snadné odvodit, že do toho zapadá vnitro a spravedlnost.

To jsou spekulace. Jsou tady i resorty jako školství a místní rozvoj, kde prosazujeme velkou část svého programu.

Čtyři křesla tedy platí?

Nevidím důvod, proč bychom jich měli mít méně než teď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám