Hlavní obsah

Zvyšováním poplatků vyškrabává vláda peníze, kde se dá

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Kde vzít a nekrást, praví známé pořekadlo. Odpověď našla Nečasova vláda. Rozjela zvyšování řady správních a dalších poplatků. A to nejčastěji rovnou o sto procent. Rozpočet to sice nezachrání, ale každá koruna dobrá.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Zvýšení se týká soudních poplatků, poplatků za výpis z rejstříku trestů, za zápis do katastru nemovitostí, za stavební povolení, za likvidaci komunálního odpadu či vydávání nových pasů a občanek. A také třeba poplatků za pobyt v nemocnici, které však nespadají do kategorie správních poplatků. Další mohou přijít.

To vše se děje vedle chystaného zvýšení spodní sazby DPH, které ale podle premiéra výrazné zdražení třeba potravin nepřinese.

Když populisticky křičeli, že nebudou zvyšovat daně, tak se to teď snaží nahnat jinde
Jan Mládek, ČSSD

Ve většině případů koalice argumentuje stejně: poplatky se nezvyšovaly už řadu let. Kromě toho třeba od zvýšení soudních poplatků si ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) slibuje odliv kauz přetížených soudů.

Od zvýšení poplatků za den v nemocnici ze 60 na sto korun zase ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) čeká, že mu pomohou trochu zalátat díry v rozpočtu.

Sněmovnou už prošlo zvýšení soudních poplatků. Například za zahájení řízení o rozvodu manželství z tisícovky na 2000 korun, za vydání předběžného opatření z 500 na tisíc korun a návrh řízení o osvojení, který je dosud osvobozen, bude nově 2000 Kč. Zákon už čeká na projednání Senátem.

Schválení zákonů přitom těžko ohrozí kritika opozice. Podle koalice jde jen o výkřiky, protože pokud by vládla soc. dem., stejně by musela alespoň některé poplatky zvednout. Soc. dem. ale ústy svého stínového ministra financí Jana Mládka tvrdí, že jde o „křišťálové pokrytectví“ koalice. „Když populisticky křičeli, že nebudou zvyšovat daně, tak se to teď snaží nahnat jinde,“ reagoval pro Právo.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové je logické, že si vláda vzpomněla právě teď, když jí teče do bot. „Musíme si popravdě říct, že třeba u katastru nemovitostí, ale nejen u něj, se poplatky dlouho neměnily, inflace mezitím zapracovala,“ řekla Právu. Podle ní by bylo správnější, kdyby se zvyšovaly pravidelně, nicméně ani současné skokové navýšení by – jak uvedla – nemělo být ranou pro domácnosti.

Jak na běžícím pásu

Poslanci už také rozjednali zákon zvyšující poplatek za výpis z rejstříku trestů z 50 korun na stovku. Ročně jich stát vydá kolem 850 tisíc. Výpis vyžaduje dnes většina zaměstnavatelů po uchazečích o práci, potřebují ho zájemci o živnostenský list, aby prokázali bezúhonnost, ale třeba i žadatelé o získání loveckého lístku a další.

Do Sněmovny už také dorazil návrh skupiny poslanců TOP 09 na zvýšení poplatku za odpad. Ze současných až pěti set korun ročně by měl stoupnout na tisícovku.

Poplatek je složen ze dvou částí. První dosahuje 250 korun ročně. Ta by měla zůstat stejná. Druhou část stanoví obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu a právě ta se má zvýšit ze současných 250 korun na 750 Kč ročně.

V případě trvalého bydliště se částka počítá na osobu, v případě rekreačních objektů se platí za nemovitost. Poslanci nyní čekají na stanovisko vlády a debatovat by o návrhu měli začít už na červnové schůzi.

Rozjednané je ve Sněmovně také zvýšení zápisu do katastru nemovitostí z 500 na 1000 korun.

Na projednání ve vládě čeká návrh z dílny ministerstva vnitra, podle kterého má nově stát pas s biometrickými údaji místo šesti stovek dvojnásobek, ztráta nebo zničení občanky se prodraží jednou tolik, na dvě stě korun.

Schválit by vláda také měla v krátké době poplatky pro stavebníky, jejichž zvýšení navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj. V tomto případě jde návrh daleko nad sto procent. Např. při povolení ke stavbě pro bydlení s nejvýše třemi byty má jít místo 300 korun o 5000.

Jak provětrají peněženky
Soudní poplatkydnesnově
rozvod manželství10002000 Kč
předběžné opatření5001000
řízení o osvojení02000
výpis z rejstříku trestů50100
zápis do katastru nemovitostí5001000
Obchodní rejstřík
první zápis a. s.500012 000
první zápis podnikatele s výjimkou a. s.50006000
změny nebo doplnění zápisu u podnikatele10002000
Stavební povolení
bydlení s nejvýše třemi byty*3005000
bydlení s více než třemi byty100020 000
garáž nejvýše se třemi stáními3001000
řadové garáže300 ( 150 za čtvrté a každé další stání, nejvýše 2500)1000 ( 500 za čtvrté a každé další stání, nejvýše 5000)
prodloužení platnosti povolení3001000
* podle návrhu MMR se týká i staveb pro rodinnou rekreaci

Anketa

Je správné kvůli záchraně rozpočtu zvyšovat poplatky o 100%?
Ano
5,8 %
Ne
94,2 %
Celkem hlasovalo 24731 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám