Hlavní obsah

V závěru května se ochladí, v červnu začnou tropy

Novinky, jim

Dlouhodobá předpověď slibuje proměnlivé počasí kolísající mezi nárazovými srážkami, bouřkami, slunečnými dny a letními teplotami. Na závěr května se sice mírně ochladí, zato v půli června už lze předpokládat až 30stupňová vedra. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpočátku pracovního týdne bude převážně oblačno až polojasno, místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Denní maxima se budou průměrně pohybovat mezi 23 až 28 stupni Celsia, noční teploty mezi 16 a 10 stupni.

Zhruba v půli týdne se vyjasní a pršet bude pouze výjimečně. Teploty ovšem poklesnou místy k 21 stupňům Celsia, přes noc přechodně i k osmi stupňům Celsia. Kolem víkendu a začátku dalšího týdne se opět zatáhne a mírně ochladí.

Prvních deset červnových dní bude převažovat nestálý charakter počasí. Zpočátku přibude zejména kupovité oblačnosti, což budou doprovázet častější srážky a bouřky. Přes den teploty vystoupají k intervalu od 18 do 24 stupňů Celsia, nejnižší noční teploty by neměly klesnout pod sedm stupňů.

Hodně slunce i deště

Postupně by ale mělo oblačnosti i dešťů ubývat a rtuti teploměrů se začnou šplhat vzhůru. V noci se budou teploty pohybovat mezi 10 až 15 stupni, při polojasné obloze mohou přes den dosáhnout až na 27 stupňů Celsia.

Obdobné teploty by měly přetrvat i po dalších deset dní v půli června. „V této dekádě očekáváme typicky letní charakter počasí se střídáním oblačných a slunečných dní,“ konstatuje ČHMÚ.

Zejména v odpoledních hodinách se budou vyskytovat místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty zůstanou mezi 16 až 10 stupni, přes den opět mezi 21 až 27 stupni Celsia. Dny s polojasnou oblohou ale slibují nárůst až na hranici tropických teplot, tedy 30 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám