Hlavní obsah

ČSSD se kvůli zdravotnické reformě obrátí na Ústavní soud

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD se kvůli zdravotnické reformě obrátí na Ústavní soud. Napsal to v pátek předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ve svém komentáři ke zdravotní reformě a zveřejnil to na internetových stránkách strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sociální demokraté nesouhlasí s rozdělením péče na standardní a nadstandardní, jak plánuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Pokud vládní koalice silou svých 115 hlasů prosadí záměr rozdělující zdravotní péči na tu pro chudé a pro bohaté, nezbude opozici nic jiného než nechat takový zákon prověřit před Ústavním soudem. Konstruktéři reformy opět zapomněli na Listinu základních práv a svobod. Ta stanoví, že občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon,“ píše Sobotka.

Připomněl, že „již v roce 2003 Ústavní soud konstatoval, že z ústavních a zákonných principů nelze péči dělit na jakousi základní, levnější, ale méně vhodnou a méně účinnou. A na nadstandardní, dražší, ale vhodnější a účinnější“.

Ministr počítá s tím, že v nadstandardu bude pro začátek jen půl procenta péče. Pacient si například legálně připlatí na lepší oční čočky, klouby, odlehčenou sádru či operaci pomocí robota. Postupně by se ale nadstandardy měly rozšiřovat.

Kritika i z řad koaličních poslanců

Novela zákona o veřejném pojištění, která umožňuje zavedení nadstandardní péče, se nelíbí ani některým koaličním partnerům. Projednávala se v pátek na zdravotním výboru Sněmovny a předseda výboru Boris Šťastný (ODS) uvedl, že předloha by mohla narazit u Ústavního soudu. Výbor proto jednání o novele přerušil do příštího pátku a očekává změny v návrhu.

Poslankyně Soňa Marková (KSČM) se domnívá, že „bude vytvořeno dvojí zdravotnictví: pro ty, kteří na to mají, a pro ty, kteří na to nemají“. Části poslanců se také nelíbí vyšší poplatek za den v nemocnici, který má stoupnout ze 60 na 100 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám