Hlavní obsah

Přehlídku helikoptér a letounů si v Hradci Králové vychutnaly tisícovky diváků

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Letošní v pořadí již jubilejní desátá Helicoptershow 2011 na letišti v Hradci Králové přilákala v sobotu tisícovky diváků. Na letištní ploše i na nebi se prezentovalo ve čtyřhodinovém hlavním programu více než padesát letounů i vrtulníků.

Foto: René Chvalina, Právo

Na nebi i na zemi se objevila desítka vrtulníků různých záchranářských jednotek včetně armádní.

Článek

V jednu chvíli se na nebi objevila celá desítka vrtulníků různých záchranářských jednotek včetně armádní. Mimo leteckých manévrů si diváci mohli vychutnat i zajímavou ukázku pozemní techniky, seskoky parašutistů, ale také například možnost vyhlídkových letů.

Foto: René Chvalina, Právo

Rřehlídku si vychutnaly tisícovky diváků.

Jedním z nejzajímavějších zážitků byla podívaná na ukázky záchrany lidských životů při simulované hromadné havárii. Diváci tak na vlastní oči mohli spatřit koordinovanou spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému včetně přepravy zraněných na laně pod vrtulníkem v podvěsech.

Foto: René Chvalina, Právo

„Určitě nejvíc mě zaujala precizní pilotáž záchranářských a vojenských vrtulníků a jejich posádek při simulované dopravní nehodě a následném požáru. Pochopitelně i práce všech záchranářů na zemi. Byla to opravdu jedinečná příležitost něco takového vidět v reálu,“ řekl Právu jeden z diváků Petr Novotný z Hradce Králové.

Předvedl se i pilot světové série

Na nebi se také v akci předvedl vrtulník LIQUID 500 specializovaný na hašení požárů. Vrcholnou pilotáž zde poprvé veřejně předvedl na novém letounu EXTRA 330 Martin Šonka, pilot světové série Red Bull Air Race, člen reprezentace České republiky v letecké akrobacii kategorie Unlimited a vojenský pilot letounu L-159 ALCA.

Foto: René Chvalina, Právo

Celodenní akce začala už v devět hodin ráno doprovodným programem. „Vedle leteckého programu jsme pro diváky připravili také ukázky působení bezpečnostních prvků při autonehodách na nových automobilech mladoboleslavské Škodovky. Na vlastní oči diváci spatřili funkčnost airbagů, rozstříhání automobilu speciálními pomůckami k vyprošťování osob a zásah při požáru automobilu,“ uvedl hlavní pořadatel akce Daniel Tuček ze společnosti DSA.

Foto: René Chvalina, Právo

Prostor měli i letečtí modeláři, svou činnost propagovali také zástupci Červeného kříže,

Policisté se prezentovali ukázkou práce při zadržování pachatelů, zvládnutí zásahu při nepovolené demonstraci, práci policejních psů nebo také ukázkou vybavení cizinecké policie pro zadržení nežádoucích osob.

Foto: René Chvalina, Právo

Show přilákala tisíce diváků.

Foto: René Chvalina, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám