Hlavní obsah

Kubice: Jsme v převisu nad Macochou, korupční kauzy se musí začít dotahovat

Právo, Jakub Troníček

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) v rozhovoru pro Právo řekl, že atmosféra nedořešených korupčních případů zasahujících na nejvyšší patra politiky je pryč. Podle něj se již nebudou zametat pod koberec především díky výměně nejvyššího státního zástupce a šéfa policie. Nálada ve sboru prý není dobrá ale také kvůli tomu, že škrty se vždy dotkly policistů bojujících se zločinem přímo, proto by nyní měly úspory cílit na kanceláře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Jeden z hlavních problémů, který vás teď čeká, jsou peníze. Nedávno jste připustil, že policie ani hasiči nebudou mít peníze na provoz ani do konce roku. Už víte, jak tuto situaci budete řešit?

Já jsem od policejního prezidenta i od ředitele hasičského záchranného sboru dostal informaci, že v prosinci už nebudou peníze na mzdy. Požádal jsem je proto o analyzování té situace a dal jsem jim na to týden. Vyhodnotili to tak, že zkrátka budou muset zastavit některé investiční a rozvojové akce, takže mě ujistili, že mzdy na prosinec budou zajištěny.

Jenže pokud budou příští rok platit pro celou státní správu podobná pravidla jako letos, tedy minus deset procent na platy, budete stát před obtížným rozhodnutím: buď policistům a hasičům dál osekávat platy, nebo snižovat jejich počty. Co byste volil?

Snižovat platy zkrátka nebudu a propouštění je nikoli krajní, ale naprosto nejkrajnější možnost. Na policii jsou kladeny vysoké nároky, média jsou plná různých závažných kauz a nesmí se stát, aby je policie nedotáhla. Ale to je také nákladné a na to potřebuje peníze.

Další seškrtávání rozpočtu vnitra je pro vás tedy neakceptovatelné?

Tato vláda deklaruje, že je protikorupční. A aby se tyto věci řešily v trestním řízení, čehož já jsem zastáncem, tak ta policie musí kvalitně pracovat. A nedokážu si představit nekvalitně zaplaceného policistu, který pracuje na plné obrátky.

Uvažoval byste o rezignaci v případě, že to nedopadne?

Já to nevidím takto tragicky. Ale nechci se ocitnout v situaci, kdy budu prosit o peníze a kdy policisté a hasiči budou demonstrovat a rozbíjet vrátnici ministerstva vnitra. Říkám, že si nedovedu představit, že by se mzdy snižovaly. Současně si nedokážu představit, jakékoliv osekávání rent nebo jejich rušení. Fámy o tom, že se něco takového chystá, jsou nesmyslné, renty jsou součástí každého služebního poměru všude na světě a tak to také bude.

Jak vlastně vnímáte aktuální klima uvnitř policie, zatížené stejně jako zbytek resortu snižováním platů, rušením nejrůznějších příplatků a celkovými škrty?

Nálada není dobrá, ale trošku mě mrzí, že je to interpretováno tak, že jde jen o peníze. Ty jsou samozřejmě velmi důležité, ale mně víc vadí v tom policejním sboru určitý pocit deziluze a nevíry. Jsem přesvědčen o tom, že nový policejní prezident tohle zvládne změnit a já mu v tom budu pomáhat.

A jak se to dá teď změnit?

Těm lidem nevadí jen to, že přicházejí o peníze, ale i to, že veškeré škrty jsou směřovány do řad těch bojovníků, kteří se setkávají přímo s pachateli, ať už je to pořádková policie, dopravní, nebo kriminálka. Vadí jim, že škrty se vždycky projevily na nich, tedy na těch, kteří se s těmi zločinci setkávají.

Takže škrty chcete z ulice přenést do kanceláří?

Přesně tak. A v tom jsme s policejním prezidentem za jedno.

Policie v současné době vyšetřuje některé z vašich nových vládních kolegů, např. ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) kvůli kauze Promopro nebo šéfa resortu pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) kvůli zakázce na hybridní sál pro IKEM. Nebojíte se určitého tlaku na sebe v této souvislosti?

Nic takového se zatím nestalo a myslím si, že mám takovou pověst, že se to ani nestane. Máme naprosto jasnou a jednoduchou dohodu s policejním prezidentem, že např. o zatýkání v důležitých kauzách chci vědět jednu minutu po tom zatýkání, nikoliv před ním. Nehodlám jakkoli vstupovat do trestního řízení.

V tzv. Kubiceho zprávě jste psal o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy z pohledu policisty, změnil se teď nějak váš pohled jako ministra vnitra?

Já jsem měl přístup k jiným informacím v době, když jsem byl u policie, a mám přístup k jiným informacím, když jsem ministr vnitra. Můžu těžko hodnotit, jak je státní správa prolezlá nebo není, jsem ve funkci teprve měsíc a předtím jsem to všechno pozoroval jako každý jiný občan.

A s jakými pocity jste to pozoroval?

Očima občana by ve mně před měsícem zavládlo obrovské zděšení. Ne kvůli tomu, že se ty věcí dějí, ale kvůli tomu neřešení. Že je všechno venku na veřejnosti, je jedna věc, ale pak jsou na řadě orgány činné v trestním řízení a soudy, a pokud to tak nebude, tak se současná deziluze společnosti ještě prohloubí. Jsem přesvědčený o tom, že takhle to všichni vnímají, a chápe to tak i vláda. Domnívám se, že ta situace se od doby, kdy my jsme končili u policie, podstatně změnila. Neříkám, že je tu menší klientelismus a že by tu bylo království boží na zemi. Naopak. Ale ten problém byl neřešení.

Takže důležité kauzy už policie dotáhne do konce a nebudou se zametat pod koberec jako dosud?

Jsem o tom přesvědčen. A samozřejmě tomu chci pomoci, je to o podpoře policie, ve shodě s policejním prezidentem a také ve velmi nadějném jmenování nového nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Je naprosto jasné, že ty věci se zprůchodní. To je ten rozdíl proti té situaci před více než třemi lety, kdy jsme absolutně necítili vůli s tím něco dělat.

Čí to byla vina?

Měl jsem pocit, že především u policie a státního zastupitelství je ta situace zastropovaná, že policie ani státní zástupci nemají zájem citlivé kauzy rozpracovávat a dotáhnout do konce. Měl jsem pocit naprosté beznaděje a dnes ten pocit nemám, ve společnosti už je naprosto jasná a tvrdá poptávka po tom, aby se se to řešilo. Jsme v převisu nad Macochou a musí se to řešit standardními způsoby, tedy v trestním řízení, není jiná možnost.

Chápu to správně, že podle vás k tomu přispěla výměna policejního prezidenta a odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké?

Zcela určitě, jsem o tom přesvědčen. V tom se naprosto shoduji se svým předchůdcem. Současný stav, kdy byl jmenován pan Zeman, pokládám za velmi významnou změnu k lepšímu.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám