Hlavní obsah

Zemřel bývalý ministr financí Eduard Janota

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

V pátek po 13. hodině odpoledne zemřel ekonom Eduard Janota (59), který působil jako náměstek na ministerstvu financí, a poté přímo jako ministr financí ve Fischerově vládě. Ředitel záchranné služby v Ústeckém kraji Ilja Deyl řekl, že Janota zemřel na tenisovém kurtu v Radovesicích na Litoměřicku na zástavu srdce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr financí Eduard Janota na archivním snímku v Poslanecké sněmovně v době, kdy byl ministrem financí.

Článek

Podle Deyla se ho přivolaní záchranáři pokoušeli dlouhou dobu oživovat, jejich snaha ale nebyla úspěšná. Janota celý život sportoval, hrál fotbal i tenis.

"Ta zpráva mě opravdu zaskočila, je mi to moc líto. Když jsem s ním mluvil naposledy, byl v rozkvětu sil. Znali jsme se od začátku devadesátých let, kdy on byl na ministerstvu a já působil v rozpočtovém výboru Sněmovny a mohu říci, že jsme byli přáteli. Vážil jsem si ho jako skvělého odborníka. Na financích odvedl velký kus práce a ještě mohl velký kus práce odvést," řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Janota léta působil na ministerstvu financí coby náměstek pod vedením ministrů ČSSD i ODS. Z funkce jej odvolal až Vlastimil Tlustý (tehdy ODS), ale jeho nástupce Miroslav Kalousek jej do funkce vrátil.

Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap.
Miroslav Kalousek

Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích. Dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví. Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

„S obrovskou bolestí jsme všichni na Ministerstvu financí přijali zprávu o úmrtí Eduarda Janoty. Pokládám to za obrovskou ztrátu nejen pro odbornou ekonomickou scénu, ale pro celou Českou republiku. Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap. Jeho jméno bude navždy figurovat na desce cti moderní demokratické historie České republiky. Rád bych vyjádřil svou hlubokou soustrast jeho nejbližším," uvedl v tiskovém prohlášení současný ministr financí Kalousek (TOP 09).

"Známe se spolu 20 let. Předávali jsme si funkce. Odešel můj nejbližší přítel,“ řekl Kalousek ČT s hlubokým dojetím v hlase.

Podle Kalouska nechtěl Janota po pádu vlády Mirka Topolánka (ODS) post ministra vůbec přijmout, ale nakonec jej nynější místopředseda TOP 09 přemluvil s tím, že nikdo jiný k tomu vhodný není.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Eduard Janota (vlevo) s Miroslavem Kalouskem ve Sněmovně

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Také prezident Václav Klaus označil Janotu za výraznou osobnost českých financí. "Nikdy se nedal do služeb té či oné politické strany, vždy mu šlo o kvalitu státního rozpočtu. Bude nám chybět," uvedl Klaus.

Fischer: Nemohu tomu věřit

Pro expremiéra Jana Fischera byl Janota "velký přítel a dlouholetý kamarád", jehož odchodu hluboce lituje. "Nemohl jsem věřit. Snad tomu ani nechci věřit," řekl Fischer, který je nyní jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) na zasedání banky v Astaně v Kazachstánu.

"Spousta lidí řekne, že odešel vynikající odborník, což je samozřejmě pravda - byl to výborný ministr. Ale hlavně odešel můj velký přítel, dlouholetý kamarád. (Byl) krystalicky čistý, charakterní, spolehlivý, přátelský. Patří to do kategorie zpráv, které bych se opravdu nechtěl dovídat. Je mi to strašně líto," řekl expremiér.

Janota sehrál ve Fischerově kabinetu klíčovou roli. V době stupňující se celosvětové finanční, a posléze i hospodářské krize hrozil horentní nárůst státního dluhu. Janota přes nevoli části Sněmovny a kabinetu seškrtal rozpočet o 50 miliard, přesto rekordnímu nárůstu deficitu státního rozpočtu nezabránil.

Naposledy zastával funkci místopředsedy dozorčí rady energetického gigantu ČEZ, kam jej nominovala právě TOP 09.

Eduard Janota se narodil 13. března 1952. V roce 1975 absolvoval fakultu výrobně - ekonomickou na Vysoké škole ekonomické a o tři roky později dokončil na téže škole postgraduální studium na katedře financí.
Profesní kariéru začal jako v roce 1976 jako odborný referent v útvaru statistiky a rozborů na generálním ředitelství České státní pojišťovny. V roce 1978 přešel na ministerstvo financí. Od počátku se specializoval na problematiku státního rozpočtu. Od roku 1992 byl ředitelem odboru státního rozpočtu a v srpnu 1999 se stal náměstkem ministra financí. Do jeho působnosti spadaly odbory státního rozpočtu, financování územních rozpočtů, státního závěrečného účtu a odbor národního fondu. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí.
V září 2006 ho ministr financí Vlastimil Tlustý (tehdy ODS) po svém nástupu do funkce odvolal, po odchodu Tlustého z ministerstva v lednu 2007 ho nový však ministr Miroslav Kalousek (KDU-ČSL, nyní TOP 09) jmenoval zpět do funkce náměstka.
V květnu 2009 jej ODS navrhla na místo ministra financí v úřednické vládě Jana Fischera, která měla dovést zemi k předčasným volbám v říjnu 2009. Ty však Ústavní soud zrušil, takže kabinet i s Janotou vládl až do loňského července. Jako ministr připravil balíček úsporných opatření, které snížily schodek státního rozpočtu. Poslanci však Janotovi jeho plány při schvalování natolik pozměnili, že zvažoval rezignaci.
Po odchodu z vlády se stal členem ekonomického týmu nové Kalouskovy strany TOP 09 a od srpna 2010 byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). V září 2010 se stal místopředsedou dozorčí rady ČEZ. V minulosti byl například tři roky předsedou dozorčí rady Českých aerolinií (2003-2006).
Janota byl nestraník, v letech 1984-1989 byl členem Komunistické strany Československa. Byl ženatý a vychoval dva syny.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám