Hlavní obsah

Paroubek vydírá ČSSD: chci funkci, nebo odejdu k národním socialistům

Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek pohrozil své straně, že pokud nebude mít zájem o jeho služby, odejde do České strany národně socialistické 2005. Špičky sociální demokracie příliš nevěří, že se k tomu Paroubek odhodlá, zároveň ale vzkazují, že by v takovém případě měl rezignovat na poslanecký mandát.

Foto: Archiv, Právo

Poslanci ČSSD zleva František Bublan, Jiří Paroubek a Jeroným Tejc

Článek

„Pokud ČSSD nemá o mé služby zájem, tak se budu ohlížet jiným směrem,“ řekl Paroubek v rozhovoru pro páteční Lidové noviny. Potvrdil, že uvažuje o odchodu do ČSNS 2005, za „ohromnou výzvu“ označil dostat tuto mimoparlamentní stranu do Sněmovny.

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka označil Paroubkův odchod za hypotetickou možnost, pokud by k němu ale došlo, bývalý stranický lídr by podle něj popřel všechno, co doposud prosazoval.

„Musím říci, že to pokládám zatím pouze za spekulaci či hypotetickou možnost. Příliš nevěřím tomu, že by Jiří Paroubek, který strávil 21 let budováním ČSSD, se nyní rozhodl stát přeběhlíkem a přejít k nějaké jiné politické straně. Myslím, že by tímto do značné míry popřel všechno, co v minulých letech prosazoval a říkal,“ uvedl v pátek Sobotka na dotaz Práva, co říká na Paroubkovu podmínku.

Pokud skutečně uvažuje o odchodu z ČSSD, jistě by v takovém případě nepopřel sám sebe a rezignoval by na poslanecký mandát.
Michal Hašek

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier nepředpokládá, že by se Paroubek stal přeběhlíkem. „Záleží na tom, jestli Jiří Paroubek je, nebo není sociální demokrat. Každý člen ČSSD by měl mít zájem na tom, aby soc. dem. byla co nejúspěšnější při prosazování svého programu. Ale především varianta jeho odchodu, Jiří Paroubek přeci nesnáší přeběhlictví, takže nepředpokládám, že by se jako přeběhlík choval,“ řekl Dienstbier.

Pokud by ale skučně nejpozději letos na podzim, jak se hovoří, Paroubek odešel do ČSNS 2005, špičky ČSSD by mu vzkázaly, že by se měl vzdát poslaneckého mandátu.

„Pokud nyní skutečně uvažuje Jiří Paroubek o odchodu z ČSSD, jistě by v takovém případě nepopřel sám sebe a rezignoval by v takovém případě na poslanecký mandát, který získal jako lídr ČSSD v Ústeckém kraji,“ sdělil Právu první místopředseda soc. dem. Michal Hašek.

Stínové finance zřejmě Paroubek nedostane

S tím souhlasí Sobotka: „Pokud by nadále nebyl součástí našeho poslaneckého klubu, tak poslanecký mandát není privátním vlastnictvím jednotlivých osob. Ten mandát patří ČSSD, lidé volili soc. dem. kandidátku ve volbách do Sněmovny. Pokud by se kterýkoliv z našich poslanců rozhodl odejít ze soc. dem. tak by měl vrátit poslanecký mandát ČSSD. To je názor, který zastávám dlouhodobě, zastával jsem ho i v případě lidí jako byl Pohanka, Melčák nebo další v těch minulých letech“.

Podobně se vyjádřil i Dienstbier. „V souladu se svými dřívějšími výroky by ho zcela jistě měl vrátit. Byl to on, kdo to požadoval po každém, kdo měnil stranický dres v průběhu volebního období. Ale znovu říkám: nepředpokládám, že Jiří Paroubek bude přeběhlíkem,“ uvedl místopředseda ČSSD.

V ČSSD se v uplynulých dnech hovořilo o tom, že by se Paroubek mohl stát stínovým ministrem financí místo ekonoma Jana Mládka. Podle informací Práva je ale taková varianta s největší pravděpodobností vyloučena, čímž by se dala vysvětlit jeho hrozba odchodem k národním socialistům.

Národní socialisty Paroubek zná

Nátlakovou akci v souvislosti se stínovou vládou vidí za Paroubkovou hrozbou Hašek. „Pokud to měl být vzkaz Bohuslavu Sobotkovi při sestavování stínové vlády ČSSD, utvrzuje, doufám, celé vedení strany v tom, že Jiří Paroubek v nové stínové vládě nezasedne. Pokud s touto myšlenkou někteří představitelé ČSSD veřejně koketovali v uplynulých dnech, doufám, že konečně pochopili, oč běží,“ uvedl Hašek.

Paroubek má k národním socialistům blízko. V letech 1970 až 1986 totiž byl členem Československé strany socialistické. V roce 1982 byl Paroubek zvolen do Ústředního výboru ČSS.

Reklama

Výběr článků

Načítám