Hlavní obsah

Kubice: premiér mi nic nediktuje

Právo, Jakub Troníček

Nový ministr vnitra Jan Kubice v rozhovoru pro Právo odmítl, že by se chystal odvolat policejního prezidenta Petra Lessyho. Toho do čela policie prosadil předchozí šéf vnitra Radek John (VV), a to proti vůli premiéra Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Kubice v této souvislosti ve čtvrtek uvedl, že žádný pokyn k Lessyho odstranění od předsedy vlády nedostal. „Nic takového mi premiér ani nenaznačil. Od začátku jsme byli dohodnuti na naprosto volné ruce a nemám od předsedy vlády žádné mantinely, ve kterých se smím nebo nesmím pohybovat,“ řekl.

Zároveň dodal, že policejní prezident má jeho plnou podporu. „Několikrát už jsem se s ním potkal a byl jsem velmi příjemně překvapen. Je to zkušený policista a jeho názory a vize mi naprosto konvenují. Nemám důvod do toho jakkoliv zasahovat,“ konstatoval Kubice s tím, že i proto odmítl přijmout Lessyho rezignaci.

„Nabídl mi ji hned při našem prvním setkání, ale já jsem o něčem takovém vůbec neuvažoval. „Přesvědčil mě, že je to člověk na svém místě, a fakt, že jsem rezignaci nepřijal, bylo jednoznačné potvrzení důvěry,“ poznamenal Kubice.

Ministr vnitra, který v minulosti vedl policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a do povědomí veřejnosti se zapsal hlavně svou zprávou o prorůstání mafií do státní správy, která v roce 2006 těsně před parlamentními volbami unikla na veřejnost, zároveň popřel, že by si v novém působišti chtěl směrem do policie jakkoliv vyřizovat staré účty.

„Funkce ministra vnitra pro mě absolutně není žádné zadostiučinění a mám naprosto nulovou potřebu vstupovat policejnímu prezidentovi do jeho personálních pravomocí. Věci minulé pokládám za věci minulé a nechci se k nim jakkoliv vracet,“ řekl Kubice.

Zároveň uvedl, že nabídku na funkci ministra vnitra měl možnost zvažovat pouze několik minut. „Vzal jsem to především proto, že je to šance něco změnit. Kdybych to odmítl, už bych nemohl cokoliv kritizovat,“ poznamenal Kubice.

Celý rozhovor s novým šéfem resortu vnitra čtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám