Hlavní obsah

Putovní expozice připomíná 20 českých největších korupčních afér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Galerie největších korupčních afér za posledních 20 let nabízí putovní expozice momentálně vystavená na pražském náměstí Republiky. Kolemjdoucí si zde mohou připomenout skandály 90. let včetně tunelování nebo černých kont ODS pod vedením Václava Klause, ale také aféry posledních let mimo jiné i kauzu podivně nabytého majetku expremiéra Stanislava Grosse či machinace v Lesích ČR.

Přehlídka 20 dobře popsaných korupčních afér od roku 1989Video: Novinky

 
Článek

Expozici s názvem „Korupce po Česku aneb Co je doma, to se počítá“ připravila obecně prospěšná společnost Respekt institut ve spolupráci s novinářem Jaroslavem Spurným.

Foto: Novinky

Panel s Lesy ČR připomíná také nedávnou kauzy exminitra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Autoři výstavy citují slova jeho poradce Martina Knetiga, podle nějž to, co s Pavlem v Lesích ČR zažil, byla krádež za bílého dne.

Dvacet panelů s velkoformátovými fotografiemi doplňuje vždy text shrnující základní fakta kolem dané kauzy, jak kauzy skončily a čím se zabývají její hlavní aktéři dnes. Výstava navíc odkazuje na různé iniciativy, poradny a organizace, které v Česku proti korupci aktivně bojují.

Foto: Novinky

Výstava představuje mediálně známé aféry a jejich hlavní aktéry.

„Expozici doprovází také zpravodajské fotografie a známé ilustrace Pavla Reisenauera. Nechybí ani část, kde informujeme o postupech, kterými se lze proti korupčnímu jednání vymezit,“ řekla koordinátorka výstavy Magdaléna Francová.

Ocenit přehlídku kauz, jež svého času zmítaly českou politickou scénou od privatizace Chemopetrolu po udělování rychlotitulů v Plzni, mohli již obyvatelé Liberce nebo Českých Budějovic. Po 15. červnu se venkovní expozice přestěhuje do Olomouce a dalších měst. Připravena je i komorní verze určena k výstavám v interiérech.

Foto: Novinky

Své místo zaujala také pražská multifunkční karta opencard. Projekt stál daňové poplatníky 800 miliónů, ale nevydělal nic, stálo v roce 2009 ve výsledcích auditu. Podmínky zadávacího řízení navíc údajně vznikly na počítači vítěze zakázky - firmy Haguess.

„Reakce kolemjdoucích jsou vesměs vždy stejné. Obsah výstavy vnímají velmi negativně, její samotné konání ale vítají,“ dodala Francová.

Foto: Novinky

Jméno exministra dopravy Aleše Řebíčka bude zřejmě navždy spojeno s firmou Viamont. Řebíček se jí po nástupu do funkce údajně zbavil, ale společnost s neprůhlednou vlastnickou strukturou náhle znásobila svůj obrat, a to díky veřejným zakázkám v dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám