Hlavní obsah

Véčkaři začnou rozhodovat mezi třemi kandidáty na šéfa strany

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radek John, Karolína Peake, nebo Dagmar Navrátilová? Ve čtvrtek v noci začíná klíčová přímá volba předsedy Věcí Veřejných (VV). Ověření véčkaři, kterých je asi 5500, budou mít až do pondělního večera čas, aby rozhodli mezi stávajícím předsedou, šéfkou poslaneckého klubu a řadovou poslankyní.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John s Karolínou Peake (oba VV) ve Sněmovně

Článek

Favority jsou John a Peake, ta ale nechtěla své šance tipovat. „Po pravdě řečeno nevím, Radek měl více nominací. Uvidíme v pondělí,“ řekla Právu.

Přitom ještě na začátku měsíce véčkaři mohli vybírat pět kandidátů: o nejvyšší post ve VV usiloval exministr a faktický lídr VV Vít Bárta, po sérií skandálů se však rozhodl svoji kandidaturu stáhnout a podpořit Johna. O víkendu vypadl ze hry také ekonomický expert a poslanec VV Michal Babák, který čelí nařčením z nejasného financování véček.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Dagmar Navrátilová

Na rozdíl od šéfů jiných partají má lídr VV velké pravomoci, co se týče výběru svých nejbližších spolupracovníků, jelikož si nominuje šest místopředsedů.

Volba předsedy bude platit, pokud se jí zúčastní 10 procent ověřených véčkařů, tedy 550 lidí, přibližně stejný počet hlasuje i na volebních kongresech a konferencích ostatních politických stran.

Nového lídra VV a jeho tým musí potvrdit ještě stranická konference 28. a 29. května v Hradci Králové. Celkem má VV 18 500 véčkařů, 929 členů, tedy zhruba o sedm stovek méně než před rokem, a 1055 čekatelů na členství.

Reklama

Výběr článků

Načítám