Hlavní obsah

Horko a nepředvídatelné bouřky potrvají až do příštího víkendu

Právo, Novinky, per, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend i celý další týden bude spíše připomínat červencové období než půli května. Teploty se budou v průměru pohybovat mezi 24 až 28 stupni Celsia. Zároveň je ale třeba počítat s nevyzpytatelnými letními bouřkami a přívalovými dešti, které na menších tocích mohou vyhnat vody z koryt.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Už ve čtvrtek vystoupí odpolední maxima k intervalu od 23 do 27 stupňů Celsia, ale po jasné až polojasné obloze se začnou prohánět i mračna. „Ve čtvrtek a pátek se odpoledne ojediněle vyskytne kupovitá oblačnost, která s sebou přinese přeháňky a bouřky,“ avizuje Dagmar Honsová z Meteopressu.

O víkendu se vyskytnou dešťové srážky častěji, a to od přeháněk, přes přívalové deště, kroupy až po bouřky, navíc se k tomu přidá silný nárazový vítr. Podle Honsové lze očekávat i výstražnou informaci, která bude varovat před rozvodněním menších toků, které mohou zaplavit sklepy nebo garáže.

Letní bouře vznikají nepředvídatelně

Přes to všechno by měl být předposlední květnový víkend velmi teplý a převážně slunečný. Teploty se vyšplhají až k rozmezí 24 až 28 stupňů Celsia, při čemž by mělo zůstat i po celý následující týden.

Pouze v pondělí by se mělo přechodně ochladit. Denní maxima poklesnou na 19 až 23 stupňů, místy se objeví přeháňky. Další dny ovšem budou opět ve znamení polojasné nebo skoro jasné oblohy, letních teplot a místních přeháněk a bouřek.

Podle Honsové počasí bude odpovídat průměrným teplotám, jaké jsou běžné v červenci. Kde a kdy konkrétně bude nejvíc pršet nebo budou padat kroupy, předpovědět přesně nelze, protože přeháňky budou mít pouze lokální charakter, ale vyskytnout se mohou na celém území republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám