Hlavní obsah

Klausovi poprvé věří méně než polovina národa

• Aktualizováno
Novinky, jim

Důvěra v prezidenta Václava Klause se propadla na dosud nevídaných 47 procent. Ještě loni v prosinci mu v průzkumu agentury STEM důvěru vyjádřilo 63 procent dotázaných. V názoru na Klausovu roli během vládní krize je veřejnost rozdělena na dva zhruba stejně velké tábory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Průzkum mimo jiné ukázal, že Klausovi bezvýhradně věří 11 procent Čechů, na druhou stranu ale celkem pětina lidí mu jednoznačně nevěří.

Autoři průzkumu také zjišťovali postoj veřejnosti ke Klausově roli ve vládní krizi. S názorem, že Klaus při nedávné vládní krizi uplatnil svůj vliv při vyjednávání stran vládní koalice ve prospěch co nejlepšího řešení, se ztotožnila polovina lidí.

S dalším názorem, že nedávnou vládní krizi Klaus svými průtahy a podmínkami zkomplikoval a zhoršil, však souhlasilo už jen 47 procent dotázaných.

Klausově důvěryhodnosti zřejmě nepřidal ani nedávný incident z oficiální návštěvy v Chile, kde si prezident na tiskové konferenci před novináři nenápadně vzal ceremoniální pero. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mimořádný propad

Prezidentova popularita se otřásá teprve v posledních letech. Zatímco mezi lety 2005 až 2007 se Klaus takřka vždy těšil důvěře více než 70 procent Čechů, od roku 2008 se držela převážně lehce nad 60 procenty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Do květnového průzkumu byl Klaus nejhůře hodnocen v červenci roku 2009, kdy se důvěra v něj propadla na 55 procent. Souviset to mohlo s Klausovou domnělou rolí u pádu Topolánkovy vlády během předsednictví EU, jeho intervence do předsednictví a obstrukce s podpisem Lisabonské smlouvy. Zároveň se vedle něj objevil silný konkurent v podobě úřednického premiéra Jana Fischera.

Na vrcholu
Na vrcholu popularity se Klaus ocitl v březnu roku 2005, kdy mu důvěru vyjádřilo 78 procent respondentů. Tou dobou zmítala českou politickou scénou vládní krize zapříčiněna skandály kolem tehdejšího premiéra za ČSSD Stanislava Grosse.
Do karet Klausovi zřejmě hrála také oficiální návštěva Spojených států, v jejímž rámci se setkal také s tehdejším prezidentem USA Georgem W. Bushem.
Klaus tehdy také neobvyklým způsobem uplatnil svou pravomoc a odmítl jmenovat 32 soudců s ohledem na jejich nízký věk. Nelíbilo se mu, že čekatelé nedosáhli 30 let věku.

Anketa

Máte důvěru v prezidenta Václava Klause?
Ano
28 %
Ne
68,6 %
Nevím
3,4 %
Celkem hlasovalo 18532 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám