Hlavní obsah

Stížnost na volby podá i sdružení Zdravá Krupka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Návrh na neplatnost voleb v Krupce na Teplicku zřejmě podají celkem tři politické subjekty. Kromě ODS a Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), které už svůj záměr avizovaly, si bude u soudu stěžovat ještě sdružení Zdravá Krupka.

Foto: ape, Právo

Na volby v Krupce dohlížely desítky policistů.

Článek

Zdravá Krupka už se u soudů opakování voleb jednou domohla. V úterý večer po jednání s dalšími stranami plánovanou stížnost oznámil lídr Zdravé Krupky Pavel Maleček. Řádné i opakované volby provázelo podezření z kupčení s hlasy sociálně slabých.

Termín na podání stížnosti běží až do pátku, krajský soud o nich potom rozhodne do 20 dnů. V pondělí už podala návrh na neplatnost voleb ODS starosty Milana Puchara, který z kupčení vinil celkem čtyři jiné subjekty. Opakované volby vyhrálo se ziskem 20,83 procenta uskupení ČSNS 2005 a Šance pro město dosavadního místostarosty Zdeňka Matouše, které je z uplácení podezřelé. Matouš ale jakékoli podezření odmítá.

"Zatím se má situace tak, že krom ODS už podá stížnost jen DSSS a my. KSČM se rozhodla stížnost nepodávat a o nikom dalším nevíme," řekl Maleček. "Zatím pracujeme na důkazním materiálu, aby byl co nejlepší. Na podání máme čas do pátku," dodal.

Během voleb začaly prosakovat zprávy o opakovaném a jen lépe maskovaném kupčení s hlasy. "Přišli jsme tam, dali nám cash, obálku a vyplněný lístek. Bylo nás 200, 300 lidí," řekl novinářům jeden ze dvou místních mužů, které k výpovědi zřejmě přiměl vztek. Organizátor jim prý slíbil 300 korun, ale nakonec dal jen 100 korun.

"Zbytek si nechal on," dodal muž. Média později citovala jednoho z obyvatel, který tvrdil, že jeden byt v jeho domě navštívilo během dne asi 80 lidí, kteří si šli zřejmě pro odměnu.

Výběr článků

Načítám