Hlavní obsah

Policejní razie ochromila v Praze vydávání řidičáků

Právo, Jakub Troníček

Získat v Praze řidičák může v nejbližších dnech představovat nečekaný problém. Policie totiž při pondělní razii na magistrátu kvůli podezření z korupce doslova rozprášila tým zkušebních komisařů, z celkových devatenácti jich detektivové z braní úplatků obvinili čtrnáct.

Foto: Profimedia.cz

-

Článek

Zásah, o kterém Právo informovalo již v úterý, tak vydávání řidičských průkazů takřka paralyzoval. Ostatně magistrát už připustil, že zbylá pětice komisařů není schopna nápor práce zvládnout. Kromě čtrnácti zkušebních komisařů stíhá protikorupční policie také šest provozovatelů autoškol.

Právě od nich měli komisaři podle mluvčího útvaru Romana Skřepka brát úplatky od dvou do patnácti tisíc korun za bezproblémové získání řidičských průkazů. [celá zpráva]

Celkově tak podle něho získaly řidičský průkaz za peníze nejméně desítky lidí. Braní úplatků má policie prokázáno od začátku letošního roku, systém ale pravděpodobně fungoval dlouhodobě.

Kvůli kauze už rezignoval vedoucí oddělení zkušebních komisařů Václav Volf a ředitel odboru dostal od primátora Bohuslava Svobody (ODS) za úkol navrhnout opatření, aby se podobná situace již neopakovala. „Považuji za naprosto nezbytné, aby situace byla vyřešena okamžitě a důsledně,“ řekl Svoboda.

Dočasně se dá předpokládat, že termíny některých zkoušek budou posunuty.
mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská

Ředitel magistrátu Martin Trnka v úterý informoval, že se všemi obviněnými komisaři už byl ukončen pracovní poměr.

„Zadal jsem odboru interního auditu, ať provede procesní analýzu vydávání řidičských průkazů od prvopočátku až po vydání samotného řidičského průkazu. Není vyloučeno, že na odboru dopravněsprávních agend proběhnou další mimořádné audity či auditní šetření,“ poznamenal Trnka.

Zkoušky budou posunuty

Vážnou situaci ve vydávání řidičských průkazů chce teď magistrát řešit např. přijetím chybějících úředníků na dohodu o provedení práce. „Sehnat zkušební komisaře je skutečně problém, musí mít řidičské oprávnění na všechno včetně autobusu,“ řekl Svoboda s tím, že Praha chce oslovit i mimopražské komisaře nebo ty, kteří jsou již v důchodu.

„Dočasně se dá předpokládat, že termíny některých zkoušek budou posunuty,“ připustila mluvčí úřadu Tereza Krásenská.

Obviněným komisařům hrozí za přijetí úplatku a zneužití jejich pravomocí u soudu až osmileté vězení. Všichni stíhaní byli během včerejšího propuštěni na svobodu.

Celkově policie podle Skřepka zadokumentovala deset případů předání úplatku.

Pondělní akce se účastnilo zhruba sto policistů z protikorupčního útvaru, kteří na různých místech v Praze zatkli 22 lidí, z nichž dvacet obvinili.

Jednoho z komisařů podle informací Práva policisté zatkli přímo při zkoušení v autoškole Kříž. Její ředitel Petr Manda v úterý Právu řekl, že si obvinění čtrnácti komisařů nedokáže vysvětlit: „V autoškole pracuji už dvacet let a nikdy jsem nezažil, že by si komisař řekl o úplatek. Našich učitelů se každopádně obvinění netýká.“

Podle něho bude mít policejní razie dalekosáhlé dopady na praxi, výpadek ve zkoušení totiž bude takřka nemožné dohnat. „Kdo potřebuje řidičák, bude muset mimo Prahu,“ uvedl Manda.

Skandál spojený s pražským magistrátem se zřejmě promítne i do legislativy, změny příslušných zákonů už plánuje ministerstvo dopravy. „Ukazuje se, že jde o systémovou chybu,“ prohlásil ve vysílání České televize šéf resortního odboru provozu silničních vozidel Karel Bezděkovský.

Podle něho by zkoušky měly v budoucnu probíhat pouze pod dohledem kamer, a to jak praktické, tak teoretické. „Původně se o této změně uvažovalo od roku 2013, ale jak se ukazuje, bude nutné ji zavést dříve,“ dodal.

Obvinění komisaři nejsou jedinými magistrátními úředníky, kteří mají v poslední době problémy se zákonem. V únoru dostali výpověď dva zaměstnanci odboru dopravy, při kontrole taxikářů si totiž měli říct o úplatek kvůli zjištěnému předražení jízdného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám