Hlavní obsah

Peake: Žádné panenky woodoo jsme na tajných schůzkách nepropíchávali

Novinky, jim
Praha

Poslanecký klub VV v úterý vyjádřil podporu svému vedení, které čelí novému skandálu. Podle nově zveřejněného dokumentu měl Vít Bárta požadovat kompenzace za investice do politické strany, a to z předražených zakázek. Karolína Peake se ohradila vůči tvrzení, že byla členkou tajné rady VV, která by na schůzkách u Bárty domlouvala podobné strategie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake

Článek

„S dovolením, jsem již několik let místopředsedkyní této strany, takže nevidím důvod, proč bych měla být členem jakési tajné pololegální skupiny řídící stranu,“ reagovala podrážděně šéfka poslaneckého klubu VV Peake. „Pokud si představujete, že jsme se scházeli u kulatého stolu a propíchávali tam panenky woodoo, tak opravdu nic takového se nedělo,“ řekl Peake.

Podle ní exministr dopravy Bárta i ministr školství Dobeš svým působením v resortech dokázali, že nechtěli na zakázkách profitovat. Resorty VV podle ní ušetřily úhrnem miliardy korun státní kase, s čímž se údajně ztotožnil i klub. Předseda VV Radek John poté zdůraznil, že ve VV se nestalo nic, co by neschválilo oficiální vedení. Připomněl také, že i jeho resort vnitra jako první začal vyvěšovat soutěže na web.

Klasnová k tomu doplnila, že ze svých funkcí například místopředsedkyně Sněmovny si pro sebe nic nenechala.

Dvacet procent pro Bártu?

Za předražení zakázek či sehnání sponzora měli představitelé VV obdržet 20 procent ze zisku pro Bártu, uvádí mimo jiné dokument.

Podobné dokumenty shrnuté v tzv. „Etickém kodexu VV“ měly vznikat na jednání „Koncepční rady VV“ u Bárty doma už v roce 2009. S informacemi přišla úterní MF Dnes. Podle ní měly být členy rady kromě Bárty také Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jana Pařízková, Markéta Vojtíšková a nedávno z VV vyloučený Jaroslav Škárka.

Právě Škárka je podle Bárty jediným svědkem, o nějž deník svá tvrzení opírá. Podle listu pravost dokumentu potvrdila vedle Škárky také Vojtíšková, která se dnes už politice nevěnuje. Bárta dokument popřel a pod hrozbou žaloby vyzval Škárku k omluvě. S Vojtíškovou prý Bárta telefonoval, a ta jej údajně ujistila, že pravost konkrétního dokumentu nepotvrdila, pouze novinářům sdělila, že podobné schůzky a dokumenty, které vzápětí padaly pod stůl, byly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám