Hlavní obsah

Bárta chtěl náhradu výdajů ze zakázek, uvádí další odtajněný dokument

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vít Bárta, neformální šéf Věcí Veřejných (VV), motivoval údajně své spolustraníky k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí. Nasvědčuje tomu utajovaný dokument z roku 2009. Z něj také vyplývá, že o důležitých věcech ve straně nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v tzv. "Koncepční radě VV".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

Bárta v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) pravdivost zveřejněných informací rozhodně popřel. Podle Bárty se zveřejněné údaje opírají o jediného svědka, poslance Jaroslava Škárku, jenž byl z VV vyloučen. "Já už jsem ho ráno vyzval k tomu, aby se omluvil a distancoval od tohoto svého svědectví, nebo ho jednoznačně budu muset zažalovat za velmi zásadní poškození mého jména," řekl Bárta.

Podle dokumentu, z nějž cituje MF Dnes, náleží odměna tomu, kdo pro stranu získá peníze, ať už z veřejné zakázky nebo od sponzora. "A to 20 procent z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary)," napsal prý Bárta v lednu 2009.

"Etický kodex VV"

Z dokumentu je podle listu zřejmé, že VV chtěly z veřejných zakázek vytěžit co nejvíce a získat větší politický i ekonomický vliv. Také proto, aby se Bártovi vrátily prostředky, které do VV investoval. "Věci Veřejné jsou povinny VB (Vítu Bártovi) vrátit celkovou výši investice," stojí v dokumentu. Bárta však už neuvádí, kolik prostředků do strany vložil.

Bárta se už v době vzniku dokumentu podle MfD připravoval na to, že jeho lidé budou sedět na radnicích a ve státní správě a budou rozhodovat o veřejných zakázkách. Pro takové případy sepsal manuál, který nazval Etický kodex VV. Podle něj mohla být veřejná zakázka, o které bude člen VV rozhodovat, nadhodnocena maximálně o 10 procent oproti tržní ceně.

Všechny zakázky v dopravě jsem snížil, brání se Bárta

Bárta ČT řekl, že ministři VV jednali ve vládě zcela jinak. "Já jsem naopak všechny zakázky ne zdražil o 10 procent, ale zlevnil o dvě a půl až pět procent, co se týče stavebních zakázek na ministerstvu dopravy," uvedl. Podobně podle něj pracoval ministr školství Josef Dobeš (VV), který o deset procent zlevnil maturity.

MfD také uvedla, že o všem důležitém ve straně včetně veřejných zakázek nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v Koncepční radě VV. Podle dokumentu se dala dohromady v roce 2009 a scházela se v Bártově bytě. "O existenci Koncepční rady se musí zachovat absolutní mlčenlivost," napsal Bárta svým kolegům.

Členy Koncepční rady se podle deníku v roce 2009 stali Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Hlavní slovo v ní měl Bárta, který mohl navrhovat členy rady či si vynucovat jejich chování v souladu s kodexem.

Bárta na otázky MfD v pondělí nereagoval. Existenci dokumentu deníku potvrdil v dubnu vyloučený člen VV Škárka i Vojtíšková, která už z politiky odešla.

Reklama

Výběr článků

Načítám