Hlavní obsah

Porouchané armádní letouny Casa už řeší španělští technici

Právo, Oldřich Danda

Do Prahy dorazila minulý týden skupina španělských techniků z firmy EADS. Ti by měli přijít na poruchy, kvůli kterým český generální štáb musel na začátku května odstavit z provozu čtyři letouny CASA C-295.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

„Za účelem přesné identifikace příčin projevené závady, jejího odstranění a ověření správné činnosti systémů letounů budou ve spolupráci s výrobcem letounu v nejbližších dnech vykonány speciální testovací lety,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Letadlo má problém s avionickým systémem. Podle informací Práva jde o softwarovou chybu systému navádění letadel při odletu a přistání.

Potíže s avionikou nejsou jediné, které letoun má. Dodavateli letadel, firmě Omnipol, se nepodařilo odstranit závadu na pasívním systému ochrany proti raketám za 150 miliónů.

Letoun za miliardu

Systém neprošel na konci března vojskovými zkouškami a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek chtěl nápravu do konce dubna, což Omnipol nesplnil a požádal o strpení do 15. června 2011. Podle informací Práva ministerstvo obrany zatím nechce s Omnipolem jít do právního sporu. V případě trvání závad se mu ale nevyhne a bude muset žádat finanční sankce či odstoupení od smlouvy.

Letouny měly na začátku léta odletět do Afghánistánu, ale armáda musela odlet odložit.

Nákup letounů provází řada pochyb. Obrana koupila tři letouny CASA C-295M za tři miliardy korun, další kus vyměnila za pět nepotřebných L-159, do kterých musela investovat půl miliardy.

Navíc tříletý servis vyjde na 700 miliónů. Kvůli tomu, že ministerstvo oslovilo pouze firmu EADS, šetří nákup evropská komise. Generální štáb s nákupem nesouhlasil proto, že Casa není do misí příliš vhodná, vojáci by totiž spíš potřebovali letoun pro transport techniky a Casa je určená hlavně pro přepravu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám