Hlavní obsah

TOP 09 chce hlavu ministra Chalupy kvůli stamiliónové investici

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská TOP 09 vyzvala kvůli kauze Key Investmensts k rezignaci ministra životního prostředí a bývalého starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu (ODS), náměstka pražského primátora Antonína Weeinerta (ČSSD), starostu Prahy 13 Davida Vodrážku (ODS) a exstarostu Prahy 10 Vladislava Lipovského.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

Radnice Prahy 6, 10 a 13 poskytly společnosti Key Investmensts stovky miliónů korun, o něž mohou přijít. Společnost ukončila činnost obchodníka s cennými papíry a radnice, které jí na nákupy svěřily prostředky, se tak o své peníze bojí.

"Starosta Chalupa u všeho byl, podepisoval všechny dodatky a byl o všem informován," řekl Ivan Mašek, zastupitel Prahy 6 za TOP 09.

"Informaci o stanovisku některých politiků pražské TOP 09 beru na vědomí. Zdůrazňuji, že všechny procesy související s výběrem správců aktiv byly po dobu mého působení ve funkci starosty Prahy 6 nastaveny maximálně transparentně a v souladu se zákonem. Snahu Prahy 6 o vyřešení současné situace plně podporuji,“ sdělil Právu Chalupa.

Vodrážka, který je starostou Prahy 13 a šéfem zahraničního výboru Sněmovny kvůli Key Investments rezignovat nehodlá.  „(Pražská) TOP 09 využívá jako opoziční strana všech prostředků ke svému zviditelnění. Vedení městské části naopak podniká veškeré kroky, aby byly finanční prostředky navráceny v plné výši. Cca 50 miliónů již bylo zaplaceno. O uložení finančních prostředků rozhodovalo zastupitelstvo nikoliv  pouze starosta,“ sdělil Vodrážka právu.

Padla i trestní oznámení

Praha 10 v minulých dnech podala na představitele společnosti Key Investments trestní oznámení. Podezírá je ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Firma městské části spravovala peníze za 219 miliónů korun. Nedávno ale změnila předmět podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. Praha 10 se tak obává o své investice.

U Key Investments své peníze uložily také například Praha 6 a 13, všechny tři městské části dohromady společnosti svěřily více než 600 miliónů korun.

Šťastný: Je to snad i podlost

„Útok TOP 09 na naše starosty pokládám za nefér politickou hru, snad i politickou podlost,“ reagoval pro Právo šéf pražské ODS Boris Šťastný. Zdůraznil, že nerozhodovali pouze starostové, ale kolektiv radních či zastupitelů.

„Ve chvíli, kdy ČNB vedená paradoxně Zdeňkem Tůmou, nezareagovala, těžko obviňovat naše starosty,“ dodal Šťastný. Rovněž Kalouskův souhlas s výpadem je podle něho neférový, „protože jako minulý i současný ministr financí dobře ví, jak státní dohled funguje“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám