Hlavní obsah

Zdražení lístků a jízdné zdarma popírá zdravý rozum, tvrdí pražská opozice

Praha

Plánované zdražení jízdenek pro pražskou hromadnou dopravu jako kompenzace za jízdné zdarma pro část dětí a seniorů se pranic nezamlouvá opoziční TOP 09. Koalice ODS a ČSSD se na zvýšení jízdenek dohodla minulý týden a v úterý jej chce projednat na magistrátu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nárůst ceny jízdenek, které podraží na 24 a 32 z nynějších 18 a 26, nebude mít podle opozičních zastupitelů žádný přínosný efekt. [celá zpráva]

Radní za TOP 09 v čele s Tomášem Hudečkem primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) v otevřeném dopise napsali, že rozhodnutí koalice "zvyšuje finanční zátěž Pražanů", ale zároveň nijak nezlepšuje katastrofální hospodaření města.

"Pevně věřím, že změny, které zavádíme, povedou k větší atraktivitě hromadné dopravy a Pražané je přivítají,“ uvedl v souvislosti se změnami náměstek primátora Karel Březina. Magistrátní koalice měla jízdné zdarma pro vybrané skupiny jako součást svého programu.

Lidí nad 65 let bude přibývat

Opozice poukazuje, že lidé, kteří využívají MHD spíše sporadicky, budou na základě skokového zdražení více inklinovat k využívání osobních vozů.

Naopak doprava zdarma, kterou budou moci nově využívat děti do 15 let  a důchodci nad 65 let, nepřinese z hlediska dopravní situace v Praze žádnou změnu. Hudeček připomíná, že jak děti, tak senioři již MHD využívají a nehrozí u nich odliv do vozů blokujících ulice. S ohledem na demografickou situaci navíc bude přibývat seniorů a zátěž pro rozpočet města bude narůstat.

Kritiku sklidil magistrát i za to, že další skupiny lidí nepřímo nutí k pořízení Opencard, na jejíž vlastnictví je cestování zdarma vázáno. Zatímco od zdražení jízdného si magistrát slibuje 200 miliónů korun, jízdné zdarma pro další skupiny osob přijde ročně na 240 miliónů.

"Jedná se čistě o politické rozhodnutí, popírající odborná stanoviska a ovšem i zdravý rozum," míní Hudeček.

Reklama

Související články

Jízdenky na pražskou MHD výrazně zdraží

V Praze by měli cestující využívající městskou hromadnou dopravu zaplatit od července za lístek vyšší částku. Na navýšení se dohodla pražská koalice, v úterý...

Výběr článků

Načítám