Hlavní obsah

Májové mrazíky v Čechách spálily vinice i sady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sadaři v Čechách bědují a vinařům už rovnou zbyly jen oči pro pláč. Po mrazech z počátku května odhadují škody na stovky miliónů korun. Zatímco Moravě se pohroma v podstatě vyhnula, více než třetina českých sadů je silně poškozena, velká část vinic je mrazíky zcela spálena.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Letošní úroda v Čechách má namále.

Článek

Většině vinařů na Litoměřicku mráz zničil prakticky celou úrodu. „Všechno je pryč,“ řekl Právu očividně zdrcený majitel žernoseckého vinařství Pavel Hrabkovský. Místo odpovědi na otázku, s jakou škodou počítá, jen bezmocně rozhodil rukama a špitl: „Nezlobte se, těžko se mi o tom mluví.“

„Katastrofa, katastrofa, kterou jsme nezaznamenali celá staletí,“ zhodnotil dopad několikastupňových mrazů na vinice na Mostecku vinař Ivan Váňa. Noční teploty mezi dvěma až čtyřmi stupni pod nulou zdecimovaly úrodu v rozsahu, který se nedá nahradit.

„Čepirožská vinice zmrzla celá, tam nesklidíme ani hrozen. Rudolická na 80–100 procent, podle umístění ve svahu, Chrámce z poloviny. Nejlépe dopadly vinice ve vyšších polohách, na Hněvíně máme poškození jen dvacetiprocentní a na Širokém vrchu přežilo všechno. Ztráty to budou velké, jak finanční, tak ve víně,“ postěžoval si Právu Váňa.

Vinaři tak podle něj čelí hned dvěma negativním jevům, a to očekávané mizivé sklizni a také přílivu podhodnocených vín z Itálie. „Budeme muset nakoupit víno u Slováků a dělat jiné značky než dosud,“ pokrčil rameny.

Mělník: nebude ani láhev

Středočeští vinaři se shodují, že letošní sezónu mají za sebou. „Pro nás to skončilo. Pomrzlo úplně všechno, celý vinohrad. Není žádná naděje, zachránit se to nijak nedá,“ potvrdil Právu vinař Vojtěch Kušina ze Školního statku Mělník.

„Letos réva vyrostla asi o 14 dní dříve, už byla pěkně narostlá tak na 5 až 10 centimetrů, ale mrazy to všechno zničily šmahem. Teď už nezbývá než doufat, že se podaří zachránit keře a ty začnou obrůstat, aby z nich něco bylo v budoucnu a nemusely se obnovovat úplně celé vinice,“ dodal Kušina.

Podobně je na tom Lobkowicz vinařství Mělník. „Je to velice zoufalé, odhadem nám pomrzlo 95 procent vinic. Letos z toho zkrátka nebude ani láhev,“ řekl vedoucí vinic Lobkowicz Robert Žára.

Českého vína jen čtvrtina

Podle informací Cechu českých vinařů jsou v české vinařské oblasti mrazem zničené zhruba tři čtvrtiny vinic. „Nejhůř je na tom Mělnicko, Kralupy, pak oblast kolem Žernosek, Litoměřic, Karlštejn i Mostecko.

Celkově je definitivně poškozeno 60 až 80 procent vinic, které zůstanou bez vína,“ potvrdil tajemník českého vinařského cechu Stanislav Rudolfský. Podle něj je v české oblasti kolem 700 hektarů vinohradů.

„Z každého hektaru jsou v průměru 3 tuny hroznů a z nich kolem 2 tisíc litrů vína,“ vypočítával Rudolfský. Letos by podle těchto čísel mělo tedy být místo průměrných 1,4 miliónu litrů vína jen čtvrtina, tedy asi 350 tisíc litrů.

Nejhůř dopadly třešně

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka budou ztráty na úrodě historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Velmi silně mrazy poškodily asi 37 procent ploch všech plodných sadů.

„Úroda v nich bude minimální nebo vůbec žádná,“ řekl Ludvík. Středně poškozených je v ČR asi 24 procent sadů a bez významnějších škod zůstalo asi 39 procent ploch sadů.

Zřejmě nejhůře dopadly třešně, u nichž mrazy silně poškodily přes tři čtvrtiny ploch. Velké ztráty se odhadují u slivoní, hrušek, rybízu a jahod.

V severních Čechách mráz poškodil i samotné porosty meruněk a jahod. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, je silně poškozena třetina ploch a na úrodě lze podle Ludvíka čekat vážné hospodářské škody.

„Pomrzly květy třešní, takže letos s jejich úrodou vůbec nepočítáme,“ potvrdil například zahrádkář Jaroslav Šrajtr z Chodova na Sokolovsku. Podobně dopadly i nebílovské sady firmy Lukrena na Plzeňsku.

„Rané švestky, třešně i těch pár hrušek, co tu máme, je úplně pryč, pomrzlo tu všechno,“ povzdychla si Jana Zikmundová ze Sadů Nebílovy.

Moravu mráz nespálil

„Jarní mrazy? Ne, zimní, ty poznamenaly vinice,“ odvětil vedoucí provozu vinic společnosti Patria Kobylí Miloš Lanzhotský na otázku, zda evidují nějaké škody po mrazivých nocích z počátku měsíce.

Podobně i Ctirad Králík ze společnosti ZOD Sedlec potvrdil, že jejich vinicím se potíže vyhnuly. „Teploty se přiblížily nule, mrazy jsme ale neměli,“ řekl.

Sadaři z Břeclavska si také nestěžují. Mrazy je nepostihly. „Nějaké škody v sadech máme, nejdou ale na vrub mrazů, nýbrž krupobití, které nás zasáhlo někdy před čtrnácti dny. Tam ano, sledujeme menší poškození, ale ne z mrazů,“ řekl Právu vedoucí provozu sadů společnosti Zemos Velké Němčice Roman Loskot.

Reklama

Výběr článků

Načítám