Hlavní obsah

Nový šéf klubu ODS Stanjura kritizuje a okřikuje poslance

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým šéfem poslaneckého klubu občanských demokratů se stal minulý týden Zbyněk Stanjura ze severní Moravy. Vítězství nad Petrem Tluchořem ho vyneslo o jednu židli výš – dosud byl prvním místopředsedou klubu. Nyní je i členem nejužšího vedení ODS.

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

Článek

Do Sněmovny přišel teprve loni v červnu, a tak se dá jeho politická kariéra nazvat raketovou. Alespoň na celostátní úrovni, protože má za sebou již více než devět let profesionální politiky v komunálu. Z toho osm let byl primátorem Opavy, je krajským zastupitelem, předsedou regionálního sdružení ODS, jejímž členem je už dvacet let.

Ve Sněmovně patří tento favorit premiéra Petra Nečase ve středeční volbě šéfa poslanců ODS k méně výrazným postavám. Dokonce i někteří jeho kolegové z klubu na otázku, jaký je, odpovídají neurčitě: „Já vlastně ani nevím.“

Všichni spoléhají na to, že jako zkušený komunální politik zvládne i kuloárové vyjednávání.

Sedmačtyřicetiletý muž vzhledu středoškolského profesora dějepisu se ve svých nepříliš častých vystoupeních někdy i jako pedagog chová. Své kolegy z opozice kárá, kritizuje, školí a okřikuje. Největšího potlesku se zprava dočkal za svůj výrok pronesený zvýšeným hlasem na adresu komunistů při projednávání návrhu zákona o třetím odboji: „Pokud možno mlčte a styďte se!“

"Kladivo na Sobotku"

Pochopení opozice se nedočkal, když její poslance přesvědčoval, že výše státní podpory stavebního spoření, tedy zda dostanou 4500, nebo 1500 korun na roční prémii, lidi zajímá méně než to, zda jsou zodpovědní k sobě nebo své rodině.

Jeho slovník, jímž se opírá do komunistů i do soc. dem., komentoval jeden z jeho stranických kolegů: „Když nic, tak bude alespoň kladivem na Sobotku.“

Nový šéf klubu ODS patří k těm, kdo se mohou pochlubit téměř 90procentní přítomností na hlasování. Jak sám tvrdí, do volby ani jít nechtěl. Kývl až poté, co se klubu nepodařilo vybrat předsedu ve dvou kolech.

Obhajoval "černou kostku" v Ostravě

Ve sněmovním organizačním výboru již působí, nebudou jej tedy muset občanští demokraté vyměňovat za některého z dalších členů tohoto výboru. Odborně se profiloval v hospodářském výboru. Jedinou jeho funkcí byl právě místopředseda klubu, za což měl příplatek. Z dosavadních 67 300 hrubého si výrazně polepší na 86 400 korun. Jako moravskoslezský poslanec k tomu bude pobírat náhrady ve výši 39 400 Kč před zdaněním.

Původním povoláním je Stanjura programátor, vystudoval elektrotechniku v Brně, řediteloval ve firmě, která vyrábí mj. moderní podobu tolik neoblíbených „píchaček“. V dobách, kdy se pohyboval v nižších patrech politiky, byl příznivcem velkých projektů. V poslední době zaujal svou obhajobou výstavby nové vědecké knihovny v Ostravě, tzv. černé kostky, proti současnému hejtmanovi soc. dem. Jaroslavu Palasovi, který chce stavbu kvůli její obrovské finanční náročnosti přibrzdit.

Lidi ve své rodné Opavě si popudil, když před třemi lety prosazoval privatizaci bytového fondu města obálkovou metodou – tedy odprodej bytů za tržní cenu, a navrhl změnit podmínky prodeje v neprospěch nájemníků a odebrat jim možnost dorovnat nejvyšší předloženou částku.

Reklama

Výběr článků

Načítám