Hlavní obsah

Klasnová: Nenapadlo mi, že si mám u vína hlídat každé slovo

Právo, Jan Rovenský

Místopředsedkyně Věcí veřejných a Sněmovny Kateřina Klasnová vysvětlovala v rozhovoru pro deník Právo pasáže z nahrávky z interního jednání špiček VV, jež minulý týden unikla na veřejnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová

Článek

Na nahrávce z porady špiček VV mluvíte o Radku Johnovi jako o pouhé loutce, potvrzujete tedy to, o čem se neustále mluví, že skutečnou moc má ve straně váš manžel Vít Bárta. Co říkáte tomu, jak na odhalení reagovala veřejnost?

Byla to diskuse lidí, kteří si důvěřovali, diskuse u sklenice vína. Není to prohlášení pro média. Bohužel mezi námi byli lidé, kteří důvěry zneužili. Radka Johna mám ráda jako člověka, a nikdy bych neříkala, že je doopravdy loutka. To tam vykřikovala Kristýna Kočí. Je pravda, že Radek jako ministr vnitra měl rozsáhlou agendu a ještě zároveň vyjednávat reformy nebylo dost dobře možné. Také všude byl vidět Vítek, který chodil na Hrad.

Když jsem mluvila o loutce, tak jsem to myslela v mediální interpretaci. To jsem si skutečně myslela a nestydím se za to, že jsem říkala Vítkovi, aby kandidoval, a proto jsem také říkala, že ten hlavní a klíčový duel bude mezi Johnem a Bártou - bylo vidět, že jsem se zmýlila, protože Karolína Peake dostala řadu nominací. Říkala jsem si, že si přeji, aby tito dva lidé šli velmi sobě, že by se mi to velmi líbilo, protože každého z nich považuji za úplně jiný typ člověka.

O Bártovi jste mluvila jako o Jekyllovi a Hydeovi...

Když jsem říkala, že Vítek Bárta je Jekyll a Hyde, nemyslela jsem tím, že je zločinec. Ale že je mediálně vnímaný jako Jekyll a Hyde. Znám strašně moc lidí, kteří mu fandí, kteří ho považovali za skvělého ministra, ale mediálně ne vždycky jeho obraz vycházel stoprocentně pozitivně.

Je to stejné, jako bych mluvila o předsedovi TOP 09 Schwarzenbergovi, kterého si velmi vážím, ale je to zároveň skutečně tvář a ikona TOP 09. A ví se, že na všechna jednání nemůže chodit, protože se nemůže rozdělit na deset lidí. To samé je u Radka Johna. Je to vytržené z kontextu.

Myslíte si, že VV budou lidé ještě věřit?

Nahrávky nejsou nic, čemu by lidé tleskali. Na druhou stranu je standardem mezi politickými stranami se scházet a povídat si. Nemyslím si, že by tam zazněly věci takové věci, které bych nedokázala vysvětlit.

Co třeba když Bártovi říkáte, aby kandidoval, protože by se splnila jeho „skrytá přání“. - „Konečně by ses mohl přihlásit ke svýmu projektu, který si už roky šušníš a hýčkáš,“ jste prohlásila. Tím tedy jen potvrzujete, že VV byl jeho politicko-ekonomický projekt. Právě o nutnosti propojit politické a ekonomické zájmy Bárta mluvil před vstupem do politiky.

Mám sklon k ironickému humoru, velmi krutě se mi občas nevyplácí. Věděla jsem, že Vítek má ambice vstoupit do politiky, také tak nakonec učinil, a tak jsem si z něj utahovala, jak je mým špatným zvykem. Nenapadlo mi, že si u vína mám hlídat každé slovo. Kategoricky ale odmítám, že bych tím potvrzovala nějaký Bártův plán. Ve VV jsem dlouhou dobu, za svojí prací si stojím, a kdybych věděla, že tam probíhá plán, že ABL profituje na veřejných zakázkách, tak bych tam nebyla ani minutu.

Otazníky jsou také kolem volby předsedy strany. Na nahrávce říkáte: takže, necháme normální regulérní výsledky, ať skutečně sami vidíme, jak na tom jsme. Běžná praxe je ve VV tedy volby manipulovat?

Internetová hlasování véčkařů jsou podle mě velmi dobře ošetřená, zvlášť teď. Regulérností jsem mínila to, jak bude stranická rada vybírat kandidáty. To znamená, necháme zcela volný výběr těch, co přijmou kandidaturu.

Věděli jsme, že přijdou nominace, že to nebudou nominace jen na Vítka, Radka či Karolínu. Chtěla jsem, aby klíč, kterým to budeme vybírat, byl počet nominací. Bála jsem se také toho, že se mohou objevit neověření véčkaři. Když byla tuším referenda, tak se objevil případ, kdy jeden novinář hlasoval třikrát, což se mi nelíbilo.

Na nahrávce jste se dále obávala, že VV nedovedou elegantně zamaskovat fakt, že nemáte osobnosti do krajských voleb v roce 2012...

Jsem člověk, který je velmi realistický, obávala jsem se výsledku i v komunálních volbách. A i teď jsem se obávala, že nebudeme zcela sami a zcela ve všech krajích schopni sestavit kandidátky. Proto jsem pragmaticky mluvila o tom, že spolupráce s TOP 09, Starosty a nezávislými v některých krajích by mohla být přínosná. Za to se nestydím, jen jsem skeptik a doufám, že se nám podaří kandidátky postavit.

Také tam říkáte, že se může stát, že to po volbách, zřejmě krajských v příštím roce, „půjde celý úplně do prdele“. Evidentně se obáváte konce VV v politice.

Mluvila jsem o tom, že pokud by se nám nepodařilo v krajských volbách uspět, tak to pro nás může znamenat další pád preferencí, celorepublikově. Byl to můj odhad. Prostě jsem přemýšlela o tom, co by bylo, kdybychom krajské volby nezvládli.

Co říkáte na Bártovo kasání, jak má dobrý vztah s prezidentem Klausem?

Nevím přesně, jaké jsou, ale vím, že Vítek s panem prezidentem komunikoval a myslím, že se v tomto případě tak trochu kasal. S prezidentem jsem mluvila jednou a nabyla jsem dojmu, že to určitě není člověk, který by se nechal kýmkoli ovládat. Myslím, že je to jeden z největších hráčů na politické scéně.

Bavili jste se o financování VV, kampani i o tom, že poslanec Michal Babák, kolem jehož peněz je řada otazníků, měl straně přinést půl miliónu v hotovosti. Je to pravda?

Výrok o půl miliónu a Babákovi říkala Kočí. A byla to pravděpodobně také Kristýna Kočí, která na sobě měla nahrávací zařízení, protože, když si člověk poslouchá záznam, tak je slyšet každé její vzdychnutí. Tudíž si myslím, že to od ní byla účelová provokace. O ničem takovém nevím, ale mohu říci, že žádné vklady v hotovosti na účet VV vkládány nebyly.

Co se týče překročení nákladů na kampaň, tak je pravda, že jsme počítali s částkou do 100 miliónů. Ne úplně pořádkem ale skutečně došlo k tomu, že jsme překročili kampaň, ale nebylo to o 27 miliónů, jak tam hovořil Vítek Bárta, ale bylo to zhruba o 14 miliónů. Máme úvěr u Fio banky a snažíme se situaci řešit, chvíli jsme se dostali do insolvence.

Stamiliónové dluhy za kampaně u jiných stran jsou zcela běžné.

Babáka prý prověřuje Finančně-analytický útvar ministerstva financí a Bárta mluví o tom, že tam má již své lidi. Co tím myslel? On to pak popíral.

Jsem přesvědčena o tom, že to je naprostý nesmysl. Nikde žádné lidi nemáme. Skoro se mi ironicky chce říci: kéž bychom tam nějaké lidi měli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám