Hlavní obsah

Přes sérii skandálů chtějí VV justici pro Karolínu Peake

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných Radek John v neděli vyslal koaličním partnerům vzkaz, že strana nadále požaduje čtyři ministry, a to nikoli „směšné figurky“. Jinak VV odejdou z vlády, která by se stala menšinovou. Po vynuceném odchodu z vnitra John žádá pro VV hlavně funkci ministra spravedlnosti pro Karolínu Peake.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John s šéfkou poslaneckého klubu Karolínou Peake

Článek

John zároveň nevyloučil podporu VV koalici ODS a TOP 09, jestliže by obě strany postupovaly podle programového prohlášení vlády.

„Koaliční smlouva jasně říká, že máme čtyři ministry. Ty nemáme, takže naši poslanci říkají, že koaliční smlouva je otevřená a my se jí nemusíme řídit,“ prohlásil v ČT John.

Pokud nebude vláda rekonstruována, což má zaručit dodatek ke koaliční smlouvě, tak ji VV podle něj nepodpoří. O dodatku má koalice jednat ve středu.

John připustil, že ministerstvo spravedlnosti by mohla vést právnička a šéfka ústavně-právního výboru Sněmovny i poslaneckého klubu véček Peake. „Je to velmi zajímavá myšlenka. Protože na ministerstvu spravedlnosti musí být člověk, který má právnické vzdělání, jinak je to nemožné, je to nesmysl,“ zdůvodnil John.

Současný ministr a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, o němž se spekuluje, že by mohl přejít na školství místo Josefa Dobeše, reagoval slovy, že případná rošáda ve vládě by mu osobně nevadila.

„Pro mne to nebude nic tragického. Já přijmu jakoukoli roli, jakou mi dá předseda vlády Petr Nečas. Ale jako místopředseda ODS říkám, že je problém, aby ODS přišla o resort spravedlnosti,“ dodal.

„ABL nežádoucí jako s hvězdou za války“

John, který minulý týden oznámil, že odchází z vlády, protože necítí podporu v protikorupčním boji, na svém rozhodnutí nic nezmění. „Moje rezignace je stoprocentně jistá,“ zdůraznil. V pondělí ji předá premiéru Petru Nečasovi.

S ním se nedohodl na personálním obsazení protikorupčního úřadu, který měl vést. Nečas zásadně nesouhlasil, aby do instituce přešel jako náměstek Michal Moroz, předtím náměstek na vnitru, který dříve obchodoval s ABL.

John řekl, že VV rozhodně v koutě nebudou. Použil k tomu skandální příměr se žlutou židovskou hvězdou za nacistické okupace: „Pokud se k Věcem veřejným bude koaliční partner chovat, jako vy jste ti podnájemníci, vy jste ti divní s tou ABL, a budeme jako občané druhé kategorie – s hvězdou se kdysi chodilo za války – tak teď bude hvězda ABL, která se vytáhne účelově.“

Podle Johna se „vždycky vytáhne ABL, se kterou strana Věci veřejné nemá spojení, aby se utloukly Věci veřejné a zahnaly se do kouta. Věci veřejné v tom koutě nebudou.“

John také poznamenal, že pro Věci veřejné by bylo výhodnější, kdyby zůstaly v opozici. Přiznal, že strana vyrostla příliš rychle a přecenila síly. Jako noví lidé jsou podle Johna Věci veřejné „politickými amatéry a jednají s koryfeji, kteří jsou v politice dvacet let“.

John dodal, že je politicky směšné, když přijde do politiky idealista, který si myslí, že když ohrozí kradení v této zemi, „kde se krade přes 100 miliard ročně“, že se proti tomu nepostaví všichni zleva i zprava. „Takovouhle mediální kampaň, jako je v politice, to jsem tedy (jako novinář) nezažil, a je to síla!“ prohlásil John.

"Političtí amatéři"

O víkendu se podobně vyjádřila i Peake. V otevřeném dopisu véčkařům napsala: „Ano, my, Věci veřejné, jsme političtí amatéři, které se daří ztrapňovat. Například nahrávkami ze soukromých mejdanů. Naše vina, nebo možná spíš naše smůla. Musíme nést následky. Jen bych ráda, aby si někdo položil otázku, jak by asi vypadala tajná nahrávka natočená třeba na dýchánku u pana Kalouska nebo u pana Tluchoře.“

John také jako velkou chybu označil skutečnost, že politici nepořídili zápis z jednání K12. Podle něj se totiž ukázalo, že především ODS nyní neplní slovo a sliby, které na tomto jednání padly. „Nyní se budou pořizovat zápisy, aby se drželo slovo,“ prohlásil předseda VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám