Hlavní obsah

Koaliční fraška povede k zradikalizování společnosti, varuje Benešová

Aktualizováno

Boj proti korupci, který si vytkla současná vláda, je zastíněn mediálními aférami. Místopředsedkyně ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová dokonce tvrdí, že se aféry vládní koalice změnily v nepřetržitou frašku, která může vést v důsledku k občanským nepokojům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Článek

„Hrozí zradikalizování společnosti,“ varovala v debatě v diskusním pořadu České televize Benešová, která podle svých slov jezdí tramvají a vnímá pobouření společnosti, které může přerůst v násilné nepokoje.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zdůraznil, že řada protikorupčních opatření již míří do parlamentu. Teprve na půdě Sněmovny se podle něj ukáže, jak kdo to s bojem proti korupci myslí vážně. John pak připomněl, že VV by nikdy nevznikly, kdyby předchozí vlády, včetně mnoha vlád ČSSD přijaly protikorupční zákony v oblasti veřejných zakázek a další potřebná opatření.

Václav Láska z Transparency International tvrdí, že se na ministerstvech sice připravuje řada protikorupčních opatření, ale souhlasí, že to zastiňují mediální aféry. Navíc trochu do pozadí ustupuje potřeba zprůhlednění financování politických stran, které je podle Lásky motorem korupce ve veřejné sféře.

Politici se hlásí ke zprůhlednění financování

Pospíšil v této souvislosti upozornil, že právě ČSSD, která kritizuje vládní návrhy, má největší problémy s financováním své poslední volební kampaně. ODS je podle Pospíšila připravena bavit o stropech na náklady na volební kampaně, ale nechce se dostat do situace, kdy budou strany obcházet financování kampaní jako ČSSD přes spřátelené mediální agentury.

„My jsme se shodli, že to chceme a nyní pracujeme na detailech,“ reagovala Benešová, která je v ČSSD garantem přípravy opatření, které mají financování politiky zprůhlednit.

Součástí pochyb o financování stran se stala i slova na nahrávce z jednání vedení VV, kde Kočí varovala před tím, aby poslanec Babák čaroval a přinesl půl milionu do stranické pokladny. „Babák nepřinesl nic do pokladny Věcí veřejných,“ odmítl John slova na nahrávce, která vyslovila Kristýna Kočí.

„Nahrávala to a řekla to, protože věděla, že to použije,“ prohlásil John, který zároveň "poděkoval" ČSSD, že v otázce zprůhlednění financování stran vykradla program VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám