Hlavní obsah

Byli jsme amatéři nepřipravení na okopávání kotníků, tvrdí John

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politicky směšný si odstupující vicepremiér Radek John (VV) připadá jen v souvislosti s tím, že si myslel, že zvládne tlaky a snadno zvítězí, když začne bojovat proti korupci. Souhlasí s tím, že zástupci Věcí veřejných potvrdili roli politických amatérů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John se zlobí na policejní odbory.

Článek

„Vyrostli jsme příliš rychle,“ uznal John v nedělním diskusním pořadu České televize. Vstoupili jsme do vládní koalice, protože bylo řečeno: Buď nic, nebo vládní koalice.

„Netušili jsme, jaké okopávání kotníků nastane,“ uvedl John, že původně věřil v dělnou práci na reformách. Podle něj nebyly reformy zatím dotaženy a řada z nich nebyla projednána ani špičkami koalice.

Není dojednána například reforma zdravotnictví, která nebyla v celku představena a jsou z ní podle Johna vytrhávány jednotlivé body, které má negativní důsledky.

Premiéra Petra Nečase (ODS) už nepovažuje John za člověka, který drží slovo. Nepostoupilo se podle něj v reformách a i přes odstoupení ministrů za VV, neproběhla slibovaná rekonstrukce vlády. Proto Věci veřejné daly požadavek na zákon o veřejných zakázkách a posunutí reforem, včetně častějšího setkávání K9.

„Byla politická chyba přistoupit na kompromisy, které přijaly jen Věci veřejné,“ uvedl John a zdůraznil, že do budoucna se už budou dělat zápisy z jednání K9. Prozradil, že v jeden moment dopadlo uvnitř vedení VV hlasování o setrvání ve vládě velmi těsné - dva byly pro a dva proti.

John přesto tvrdí, že nechce bourat vládu a je možná i varianta, že VV dále budou podporovat kabinet bez své účasti v něm, pokud bude vláda naplňovat dohodnutý program, v němž jsou i programové body VV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám