Hlavní obsah

Trapné, trapné, trapné, komentoval ministr Drábek aféry VV

Aféry Věcí veřejných jejich koaličního partnera netěší. „Nerozumím jim a vlastně nechci rozumět,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v nedělním diskusním pořadu na TV Prima. Podle něj je chování VV "trapné, trapné, trapné..." Situaci považuje TOP 09 za vážnou, ale zároveň chce dokončit reformy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) prohlásil, že VV potvrdily na nahrávkách ty nejčernější představy, protože ukázaly, že mají loutkového předsedu, manipulují s hlasy při volbách uvnitř strany a volí podivné metody v politice. Vládní koalice by s tím měla něco dělat.

„Pod mediální bublinou Věcí veřejných probíhají vážné reformy, které mohu mít vážné dopady pro celou společnost,“ zdůraznil Mládek, který doufá, že voliči podvedení VV už podruhé takovou chybu znovu neudělají. Stínový ministr ČSSD volá po tom, aby se ve volbách znovu rozdaly karty.

Drábek však soudí, že koalice je nepopulární i kvůli reformám, o kterých dopředu TOP 09 prohlašovala, že budou bolet. „Pro nás nejsou nové volby strašák, ale znamená to odložení reforem minimálně o rok," uvedl Drábek.

Mládek sice uznal a pochválil TOP 09 za to, že uvnitř koaliční vlády místo generování afér usilovně pracuje. Nicméně ČSSD soudí, že reforma reprezentovaná TOP 09 má mizivou podporu občanů, a proto by měly být vypsány předčasné volby. Drábek však toto odmítl s tím, že reformy chtěla ve volbách nadpoloviční většina lidí. Jednou z nejdůležitějších je reforma důchodového systému.

Průběžný pilíř v důchodové reformě (stávající systém) má být základním zdrojem financování penzí. Individuální spoření ve druhém a třetím pilíři má být zdrojem přilepšení.

Spor o důchodovou reformu

Mládek dal v této souvislosti najevo spokojenost, že pravice odmítla plně privatizovaný důchodový systém. Má však problém s tím, že má stát nahnat klienty soukromým pojišťovnám.

„Prodávají nám model, který havaroval ve všech sousedních státech - Polsku, Maďarsku a Pobaltí,“ uvedl Mládek. V Maďarsku tento systém zavedli socialisté a pravicová vláda jej paradoxně naopak znárodnila.

„Kolega Mládek argumentuje tím, co se nepovedlo. Bylo by dobré argumentovat i zeměmi, desítkami případů, kde tento systém dobře funguje,“ uvedl Drábek a ohradil se proti tomu, že by někdy usiloval o plně privatizovaný důchodový systém. Zároveň upozornil, že třeba na rozdíl od Maďarska navrhuje přesunout do "soukromého" pilíře pouze tři procenta prostředků a ne devět procent. Navíc u nás již delší dobu podle Drábka funguje penzijní připojištění.

"My jen říkáme, že občané mohou o své vklady v soukromých fondech přijít," zdůraznil Mládek. Drábek souhlasí, že vláda nebude moci garantovat tyto úspory na penzijní přilepšení. Na druhé straně zdůrazňuje potřebu nastavení přísných pravidel i to, že tento systém v mnoha zemích přečkal i poslední hospodářskou krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám