Hlavní obsah

ČSSD přesune klíčová rokování na Žižkov do odborářského hotelu

Právo, jov
Praha

Sociální demokraté v pátek na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě vybrali nové místo konání klíčových zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV). Místo Kongresového centra Praha se budou oranžoví scházet v odborářském hotelu Olšanka na pražském Žižkově. Změnu si vynutila finanční situace ČSSD.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a první místopředseda Michal Hašek před jednáním strany

Článek

„Je to prostor, který pro naše jednání vyhovuje, a je levnější,“ řekl v pátek Právu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Zdůraznil, že výběr místa konání ÚVV nesouvisí s tím, že jde o odborářský hotel. Například letos v únoru v Olšance rokoval Odborový svaz Stavba. Podle Škromacha bylo rozhodující finanční hledisko.

Nejbližší jednání ÚVV se koná 18. června. Proběhne ještě v Kongresovém centru. Do hotelu Olšanka se ČSSD „nastěhuje“ až po prázdninách. Důvodem ke změně místa důležitých rokování jsou dluhy, které musí soc. dem. splácet. Strana byla nucena sáhnout k úsporným opatřením. První vlna proběhla loni, po březnovém sjezdu soc. dem. v Brně následuje další utahování opasků.

Celkový dluh ČSSD dosahuje 360 miliónů korun. Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo, který byl uveřejněn minulou sobotu, uvedl, že větší část dluhu je vůči společnosti Cíl, kterou strana vlastní.

„Menší část dluhu, která ovšem přesahuje částku 100 miliónů korun, je vůči bance Fio, která poskytla soc. dem. úvěr před minulými volbami do Sněmovny. Prioritní pro nás je, abychom splatili co největší část z úvěru, který máme vůči Fio bance. Proto jsme ihned po sjezdu zahájili další sérii úsporných opatření z hlediska provozu strany,“ prohlásil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám