Hlavní obsah

John předá Nečasovi demisi v úterý

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John (VV) předá do rukou premiéra Petra Nečase (ODS) svou rezignaci v úterý. Podle svých slov si už s ministerským předsedou sjednal za tímto účelem schůzku. John to novinářům sdělil po mimořádném jednání poslaneckého klubu VV.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

John odchází ze svého úřadu, aniž by začal fakticky fungovat. S Nečasem měl spory kvůli obsazení svého exnáměstka z ministerstva vnitra Michala Moroze. Premiérovi se nelíbilo, že Moroz vlastnil bezpečnostní agenturu, spolupracoval s bezpečnostní firmou rodiny Víta Bárty ABL, a navrch ještě nedostal bezpečnostní prověrku.

Předsedovi VV Johnovi se ale nelíbilo, že mu Nečas mluví do obsazení jeho úřadu a údajně z nejistoty, že bude mít pro boj s korupcí volnou ruku, se rozhodl na svůj post rezignovat.

Po Johnově středečním oznámení se vyrojily spekulace, jestli je Johnovo rozhodnutí definitivní nebo jestli jde jen o pohrůžku. Pochybnosti projevil i prezident Václav Klaus. John mohl předat Nečasovi demisi na schůzce K9 ještě ve středu, ale neučinil tak. Poté podstoupil Nečas operaci v oblasti oka a až do konce týdne omezil svůj program.

Otevřela se tak další kapitola vládní krize, VV požadují pro sebe garance, že vláda bude proti korupci bojovat. Zazněl i požadavek mít ve vládě všechny čtyři ministry, jak určuje koaliční smlouva nebo například žádného. Rozhodnutí nechávají na premiérovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám