Hlavní obsah

Byl jsem opilý, omlouvá Bárta své výroky na nahrávce

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas, jov, rsk

Neformální šéf VV Vít Bárta v reakci na tajnou nahrávku pořízenou z jednání strany řekl, že byl opilý. Navíc podle členů strany bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí při nahrávaném jednání cíleně provokovala kolegy k tvrdým výrokům, sama prý také nahrávku pořídila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

„Panu prezidentovi se omlouvám za to, že jsem komentoval v podroušeném stavu, proč nechci kandidovat na předsedu strany svým spolustraníkům,“ řekl Právu Bárta. Na inkriminovaném jednání vypili deset lahví vína, řekl médiím Radek John.

Bárta řekl, že má s prezidentem dobré vztahy a že Václav Klaus udělá, co mu řekne. Prezident k tomu řekl, že jeho vztah s Bártou bývá démonizován. [celá zpráva]

„Byla to pravděpodobně Kristýna Kočí, která na sobě měla nahrávací zařízení, protože když si člověk poslouchá záznam, tak je slyšet každé její vzdychnutí,“ řekla Právu Kateřina Klasnová.

Máme lidi u Kalouska

Bárta na jedné části nahrávek jednání špiček VV také řekl, že strana se nemusí obávat šetření svého financování. Mluví o Finančním a analytickém útvaru (FAÚ) ministerstva financí, který výrazně zasáhl do odhalování finančních toků v kauze Promopro.

Že na FAÚ Věci veřejné žádné lidi nemají, řekla předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. "Vít Bárta mi říkal, že jen machroval a že samozřejmě žádné lidi na FAÚ nemáme a ani neví, jakým způsobem by je tam dostali," řekla Peake České televizi

Kočí: Máme to vyřešené?

Poslankyně Kristýna Kočí se na nahrávce dotazuje, zda je financování vyřešené. "Máme to vyřešený," opáčí Bárta. "Babák čaruje," glosuje kdosi v pozadí.

"No, jestli Babák tak, jak se vypráví, že čaruje, že přinese v pytli půl miliónu a dá vložit na účet VV, tak prosím, tak ať to nečaruje. Prej půl miliónu přines v pytli a dal vložit na účet VV," svěřuje se Kočí.

"Teďka, když jsme viděli, co dělá FAÚ. Tak asi není pro (Miroslava) Kalouska a jeho finanční úředníky problém se podívat, kde nechal Babák půl miliónu v hotovosti," dodává poslankyně.

"Na FAÚ už máme naše lidi," opáčí na nahrávce Bárta.

Kalousek dá za šéfa FAÚ ruku do ohně

Tato poznámka nadzvedla ze židle ministra financí Kalouska. "Rozhodující lidi si vybírá ředitel FAÚ sám. Já za jejich objektivitu a profesionalitu dám ruku do ohně. Nedají se manipulovat žádným politikem včetně ministra financí, dělají svoji práci ze zákona," zdůraznil Kalousek a dodal, že tvrzení o FAÚ prezentovaná na nahrávce jsou podobně věrohodná, jako o Bártově vlivu na prezidenta.

Na nahrávku zareagoval i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj by měl Bárta vysvětlit, jak do FAÚ své lidi dostal a jak je motivuje. Za velmi skandální označil předseda ČSSD také výroky o hospodaření VV. „Ukazují vážné podezření, že tato strana skrývá část svých výdajů,“ prohlásil Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám