Hlavní obsah

Kvůli Temelínu se chtěli se mnou setkat Putin i Obama, chlubil se Bárta

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Audiozáznam porady představitelů VV obsahuje nejen debaty o vnitrostranických záležitostech, ale rovněž o stanoviscích k zahraničním a ekonomickým zájmům. Prim hraje energetická koncepce a dostavba jaderné elektrárny Temelín - lukrativní zakázka, o niž se ucházejí největší hráči na trhu. Víta Bártu si dokonce pozvali do Ruska a USA klíčoví představitelé obou zemí, prsil se na záznamu Bárta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta

Článek

Právě v souvislosti s dostavbou Temelína se Bárta holedbal, že dostal nezávisle na sobě pozvánky na jednání s Vladimirem Putinem a Barackem Obamou. „Tam je strašně zajímavá věc. Tenhle týden jsem dostal pozvání na osobní setkání s Putinem a zároveň na osobní setkání s tím, s Obamou. Máme pozvání do Washingtonu a zároveň shodou okolností do Moskvy. Teďka to musíme začít nějakým způsobem řešit," sdělil svým kolegům z užšího vedení Bárta.

„Temelín je nejdůležitější rozhodnutí, který možná udělá tato vláda. To je o energetický a politický nezávislosti ČR. Tam se hraje o vliv, geopolitickej," konstatoval poslanec Viktor Paggio v reakci na slova Víta Bárty, že obdržel pozvání na jednání od americké i ruské strany.

Kamil Jankovský následně popsal lobbing americké strany. "Americkej velvyslanec byl u mě a měl půlhodinovej monolog, jak je ten zákon o veřejnejch zakázkách skvělej. 'Pane ministře, kde chcete, abysme ho podpořili? Kde chcete, abych vystoupil, že ten nápad je výbornej, je to uplně skvělý, že lepší už to nemůže bejt? Jo a ty elektrárny potřebujem, aby stavěl Westinghouse.' Protože by měli první referenční v Evropě," konstatoval Jankovský k setkání s ambasadorem Normanem Eisenem.

Bárta následně hovoří o chystané večeři s velvyslancem a potřebě vytvoření expertní komise. "Já maximálně podporuju (Milana) Šťovíčka, prolomení limitů nepřichází v úvahu, je naopak potřeba urychlit výstavbu jaderný elektrárny a ruský riziko je naprosto zásadní věc. Ale zároveň to znamená válku s ČEZem, protože ČEZ bude chtít ruský Rusům," míní Bárta.

Bárta: Odbory chtějí prolomení limitů

Jankovský přitakává násilnému prolamování limitů, ale nevylučuje možnost dohody zainteresovaných stran. Bárta se následně znovu ujímá slova o hovoří o schůzce, kterou svým stranickým kolegům zorganizoval s odbory.

"Odbory jsou krutě naočkovaný k tomu, že chtěj prolomit limity. Doteďka jsme měli odbory relativně na svý straně, ale já si myslim, že jsme schopný s nima uhrát tu variantu, že ty budoucí nezaměstnaný z toho uhelného průmyslu zaměstnáme nějákejma sociálníma intervencema," nastiňuje možný scénář.

Na Jankovského připomínku o možném nedostatku uhlí pro teplárny dodává: "Tam je ještě druhá nabídka, pro změnu od Bakaly. V tom je ještě druhej vtip, že 'Bakalář' koupil doly v Polsku a ty jsou levnější než ty český. Takže v konečný fázi i v rámci konkurenčního boje uhelný lobby se to dá vyhrát," uzavírá Bárta.

Humor za hranou

V souvislosti s kontakty s americkou stranou dojde i na "humornou" vsuvku. "Víte co je opravdu největší prdel? Oni opravdu demokrati nemaj v Čechách stranu, se kterou kámošej. V tom je ten vtip, že by se VV mohly stát partnerem demokratů v rámci politického spektra," praví vizionářsky Bárta a dodává, že "Obama je model".

"Obama je takovej ten...," dodává Kateřina Klasnová, které skočí do řeči Kristýna Kočí: "Ten tmavší."

Korunu všemu nasazuje Paggio, který glosuje: "Ten co by si s nim nejel tramvají. Ne, já si dělám srandu," dodal vzápětí, patrně k Jaroslavu Škárkovi, který se loni před volbami svěřil na svém blogu, že tramvají nejezdí, neboť mu vadí "špinavé sedačky, upatlaná madla, ukrajinští dělníci ve špinavých montérkách a smradlaví a spící bezdomovci".

Anketa

Co si myslíte o nejnověji zveřejněných nahrávkách jednání Věcí veřejných?
je to skandální, strana by měla odejít z vlády
66,6 %
je to zajímavé, ale nic skandálního na tom nevidím
9,7 %
odmítám už podobné věci sledovat
23,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10841 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám