Hlavní obsah

V autolékárničkách už nebudou muset být masky a letáky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy Radek Šmerda (bezpartijní) už podepsal návrh nové vyhlášky, kterou se v povinné výbavě motorových vozidel opět změní obsah autolékárničky. Jak ministr potvrdil Právu, skutečně z ní zmizí resuscitační maska i leták o poskytování první pomoci při dopravní nehodě.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová lékárnička

Článek

Na otázku, jestli si budou řidiči muset pořizovat opět novou autolékárničku, Šmerda ujistil: „Řidiče to tentokrát nebude stát ani korunu. Pouze jim doporučíme, aby si ze svých autolékárniček resuscitační masku a leták vyňali. Jestli tak učiní, bude na jejich zvážení.“

Návrh vyhlášky teď posuzuje legislativní rada vlády a po zapracování případných připomínek ji ministerstvo dopravy (MD) zveřejní ve Sbírce zákonů. Na dotaz, kdy by změny mohly začít platit, Šmerda odpověděl: „Je reálné, aby se tak stalo již v polovině letošního roku.“

Co dnes musí v autolékárničce být, stanovila vyhláška ministerstva dopravy (MD) č. 283, kterou v roce 2009 podepsal tehdejší ministr dopravy Gustáv Slamečka, a nabyla účinnosti letos 1. ledna. Vyměnit si kvůli tomu lékárničky muselo sedm miliónů řidičů, kteří za to celkem vydali přes dvě miliardy korun.

Patálii prý zavinil resort zdravotnictví

Na škodlivost obsahu autolékárničky upozornila ministerské úředníky počátkem letošního roku Česká resuscitační rada. Podle ní jsou masky ve většině autolékárniček zcela nevhodné. Netěsní na obličeji a laik nemá šanci je správně použít. Leták je zase tak nejasný, že první pomoc spíše komplikuje a zdržuje.

Je ovšem velká škoda, že s tak vážnými připomínkami nepřišla Česká resuscitační rada mnohem dříve, aby řidiči nemuseli zbytečně vyhazovat peníze. Šmerda navíc ujišťuje, že jeho resort je v této patálii nevinně. „Tak jako nyní i před dvěma lety vycházelo ministerstvo dopravy při tvorbě vyhlášky striktně z požadavků ministerstva zdravotnictví,“ řekl Právu Šmerda.

Změna bude platit i pro motolékárničky

Napravit je teď ovšem nutné i obsah lékárniček pro motocykly. Platná vyhláška MD č. 216/2010 totiž stanoví, že i v motolékárničkách budou muset být od letošního 1. října povinně resuscitační maska a leták.

Na dotaz, co s tím, hodlá ministerstvo dopravy udělat, odpověděl včera Martin Novák z tiskového odboru MD: „Vynětí letáku a masky bude platit také pro motolékárničky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám