Hlavní obsah

Nadávání učitelům vyneslo hulvátovi podmíněný trest

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Za průlomový považují pedagogové verdikt teplického okresního soudu, který podmíněným trestem skončil řízení s mužem obviněným z vulgárního napadání učitelů a zaměstnanců Základní a Praktické školy v Krupce. „Podkopávat autoritu učitelů před žáky je nepřípustné,“ sdělil Právu soudce Miroslav Čapek jeden z důvodů pro udělení v podobných případech dosud nevídaného trestu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hulvátovi podle Čapka přitížilo, že byl v minulosti již sedmkrát soudně trestaný. Projednávaný případ se stal ve druhé polovině března, kdy otce jednoho z žáků přivedlo k nepříčetnosti, že se nemohl dostat do budovy školy. Několik učitelů pak agresívní muž slovně napadl. Před soudem se hájil, že mu „ujely nervy“.

Čapek s ním ale neměl při středečním líčení slitování. K desetiměsíční podmínce za výtržnictví mu navíc v souladu s novinkou v trestním zákoníku, která má za cíl nezatěžovat civilní soudy případným řízením o případnou omluvu, nařídil, aby se zaměstnancům školy za vulgární urážky omluvil. Pokud tak neučiní do čtrnácti dnů nebo bude jeho omluva nedostatečná, půjde si trest odsedět do vězení.

Nekompromisní Čapkův postoj kvitují především kantoři, kteří mají s nepříčetnými rodiči žáků a studentů podobné zkušenosti.

„Setkáváme se s tím docela často. Je proto jedině dobře, že soud dal veřejnosti signál, že takhle by to dál nešlo. Snad nařízený trest další podobné sprosťáky od útoků odradí,“ řekl Právu teplický učitel David Procházka.

Precedentní rozhodnutí

Pozitivní ohlasy má i Čapek, jenž připustil, že v souvislosti se slovním napadením učitelů učinil možná precedentní rozhodnutí. „Za výtržnictví padají tresty běžně, ale o případu, kdy by pachatel dostal podmínku za urážení učitelů bez fyzického napadení, jsem zatím neslyšel,“ uvedl soudce.

Podle ředitele školy Martina Kaftana, kde se incident odehrál, byl vynesený rozsudek překvapující. Trest je ale podle něho přiměřený tomu, jak se trojnásobný otec opakovaně projevoval. Nešlo totiž o první případ, kdy slovně napadl některého z kantorů. Před dvěma měsíci zaútočil na třídní učitelku svého nejstaršího syna.

Podle Kaftana by odpovídající byla omluva odsouzeného před plénem pracovníků školy, které by se měli zúčastnit i žáci druhého stupně, aby si zapamatovali, jak se rodiče nemají k učitelům chovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám