Hlavní obsah

Ministr školství chce napřed písemné zkoušky a dřívější začátek maturit

Právo, ČTK, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

První změny v podobě státní maturity avizoval ve čtvrtek ministr školství Josef Dobeš (VV). Oproti letošku chce od příštího roku zahájení maturitních zkoušek posunout na dřívější termín a jejich pořadí otočit. Jako první by měly být písemky a teprve potom ústní zkouška.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Nynější systém podle ministra školství působí potíže hlavně vysokým školám, protože uchazeči o studium dostanou maturitní vysvědčení až 20. června, tedy až po přijímacích zkouškách na vysoké školy.

„Nejdříve budou centrálně na konci dubna písemky, z nich budou výsledky pro vysoké školy. Poté budou v květnu na školách probíhat ústní zkoušky. Posunout chceme také opravné termíny z října na září, aby studenti, kteří selhali jen proto, že neunesli stres, měli možnost k přijetí na vysokou školu,“ uvedl ministr Dobeš s tím, že státní písemná zkouška vysokým školám postačí pro nastavení kritérií k přijímacímu řízení.

Jinak má být podoba státních maturit zafixována na dva roky. Studenti tak budou maturovat z českého jazyka a volit mohou mezi matematikou a pěti cizími jazyky. Až další rok by měla být matematika povinná. Se zavedením elektronické státní maturity Dobeš počítá za čtyři roky.

Opravné termíny jen ve spádových školách

Náměstek ministra Ladislav Němec osvětlil, jak by mohly probíhat opravné termíny maturit. Podle něj by mohli propadlíci skládat zkoušky jen na několika spádových školách, ušetřily by se tak prý peníze. Němec to řekl Radiožurnálu.

Náměstek ministra Ladislav Němec osvětlil, jak by mohly probíhat opravné termíny maturit. Podle něj by mohli propadlíci skládat zkoušky jen na několika spádových školách, ušetřily by se tak prý peníze. Němec to řekl Radiožurnálu.

"Důvod je minimalizace nákladů. Pokud by to muselo probíhat na každé škole a byli by tam třeba tři či čtyři žáci, tak náklady na vystěhování celé školy a organizační záležitosti v těch školách by způsobovaly velké problémy. Když to bude jen v těch spádových školách, je to lepší," uvedl Němec.

Tyto spádové školy prý ale zatím nevybrali, jednání s kraji i samotnými školami začnou příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám