Hlavní obsah

Dalík chtěl půl miliardy za pandury kvůli souhlasu Topolánka, tvrdí svědek

• Aktualizováno

Za provizi 18 miliónů eur (asi 480 miliónů korun), o kterou si podle bývalého zaměstnance rakouské zbrojovky Steyr řekl lobbista Marek Dalík, měl zakázku nákupu obrněných vozů Pandur schválit tehdejší premiér Mirek Topolánek. Vyplývá to z výpovědi Rakušana Stephana Szücse uvedené v policejním protokolu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Dalík a Mirek Topolánek

Článek

Topolánek na dotazy týkající se Szücsovy výpovědi nereagoval. Česká strana podle policejního spisu peníze dokonce přes prostředníka urgovala.

S upomínkou přijel do Vídně viceprezident izraelské zbrojovky Rafael Lova Drori, jehož firma dodávala pro pandury část výzbroje, napsala čtvrteční MF Dnes. Drori podle Szücse řekl, že přináší vzkaz od české strany a upozornil, že 18 miliónů eur, o které žádal v listopadu 2007 Marek Dalík, by mělo zajistit i souhlas českého premiéra Mirka Topolánka s nákupem pandurů.

"Drori sdělil ohledně těch třikrát šesti miliónů eur, že kdybychom my u firmy Steyr měli mít dojem, že by tyto peníze zůstaly u účastníků jednání ze dne 8. listopadu 2007, tak je prý chybný. Nýbrž by to bylo víceméně tak, že by za to byl také souhlas ze strany premiéra," stojí podle MfD v záznamu sepsaném ze Szücsova výslechu.

O pandury se zajímají i Američané

Szücs měl projekt pandurů na starosti a byl osobně u většiny klíčových jednání. Podle něj dokonce izraelský obchodník nabídl schůzku s českým premiérem, kde by svůj souhlas potvrdil. Kdo by měl navázat nebo zprostředkovat kontakt s premiérem, nebylo řečeno, vypověděl Szücs. Drori se nyní ke kauze odmítl vyjádřit.

Podle zjištění MfD vyšetřují údajnou korupci kolem nákupu pandurů nejen čeští a rakouští policisté, ale i američtí finanční inspektoři z Komise cenných papírů (Securities and Exchange Comission, SEC). Před dvěma týdny přijeli do Vídně, kde sídlí ústředí Steyru. Rakouská zbrojovka je totiž součástí amerického koncernu General Dynamics.

Americká společnost, která vyrábí například stíhačky F-16 nebo tanky M1 Abrams, je zřejmě v podezření, že případné korupční praktiky provozované dceřinou firmou kryla, napsal list.

Odpovědnost za pandury jako horká brambora

Topolánkova vláda zdědila zakázku na nákup 199 pandurů za 20 miliard po administrativě Jiřího Paroubka (ČSSD). Zakázku nejdříve zastavila, načež ji pozměnila a nakonec schválila tendr na nákup 105 kusů za 14 miliard korun.

O tom, že zakázka je podezřelá, informoval Topolánka, náměstka ministryně obrany Martina Bartáka a tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru (ODS) lobbista General Dynamics a někdejší šéf NATO George Robertson. Topolánek pak minulý rok na podzim řekl o Vondrovi, že to byl on, kdo v jeho vládě tlačil na schválení kontraktu nejvíce. Vondra se bránil, že ho k lobbování za pandury přiměla SMS od Robertsona, o němž se domníval, že je stále šéfem NATO.

Topolánek loni v únoru prohlásil, že tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09) byla neschopna rozhodnout o zakázce, a proto prý pověřil Bartáka, aby si vzal tendr na starost. Podle Parkanové Topolánek se zakázkou spěchal. Podle zjištění reportéra MfD, který v přestrojení mluvil se zástupci Steyr, byl právě Barták jedním z aktérů zákulisního vyjednávání kontraktu. Provize se ale údajně domlouvaly i s ministry ČSSD. Barták ale nařčení odmítl s tím, že daní představitelé Steyru v době jeho angažmá už v čele firmy nefigurovali.

Ve finální verzi podepsal nákup 107 pandurů za 14 miliard v roce 2009 ministr obrany Martin Barták.

Reklama

Výběr článků

Načítám